Naučite da kažete ne

Da li vam se čini da stalno, iz dana u dan, nekome ugađate? Radite li to iz straha od osobe kojoj činite uslugu ili zato što to stvarno želite da uradite? Nije loše biti pomalo sebičan. Setite se toga ponekad, ali nemojte zloupotrebljavati egoizam. Osobe koje vas vole ne smeju nikad da vas prisiljavaju da radite nešto što ne želite, ili bi tako trebalo da bude. Možda će prva reakcija na odbijanje biti i negativna, ali na sve se može navići. Uvek poštujte ljutnju te osobe, ali ni slučajno ne popuštajte pod emocionalnim ucenama.

Trudite se da uvek kažete ono što mislite i ne osećajte krivicu zato što ste jasno pokazali šta želite. Drugi će se polako prilagoditi promeni u vama. Kulturno i odmereno recite „ne“. Nasmešite se i budite odlučni. Da biste odbranili svoje mišljenje, ne morate povrediti druge. Dovoljno je da se služite jasnim, ali opuštenim tonom. Kada se trudite da objašnjavate nadugačko i naširoko, vaše odbijanje zvuči kao izvinjenje. Zbog takve reakcije sagovornik će sigurno nastaviti da insistira sve dok ne uspe da preokrene vašu odluku. Jedno kratko objašnjenje koristilo bi vam mnogo više.

Uvek izbegavajte reč „možda“. Ako ste već odlučili da odbijete nekoga, zaboravite na „možda“, „ne znam“, „videćemo“… Nije kulturno ostaviti stvari nejasnim, a nije ni previše delotvorno jer će vam ta osoba i dalje dosađivati. Imajte na umu da odluka koju donosite ne mora uvek da bude propraćena samo rečima. Ne treba da se zadovoljite samo onim što ste rekli, već to treba i da učinite. Ako ona stalno kasni i ne obazire se na vaše molbe da dolazi na vreme, sledeći put kada bude uradila istu stvar, nemojte je čekati. Nastavite svojim putem i pokažite da niste spremni da tolerišete bezobrazluk.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.