Ne budite zlopamtilo

Osobe koje su označene kao zlopamtila nisu rado viđene u društvu jer ih glas da pamte i ono što treba i ono što ne treba prati doveka. Ipak, da li je bolje zaboravljati ružne stvari i sećati se samo onih veselih, ili je sasvim u redu imati u vidu i sve one ružne stvari koje su vam se dogodile, makar i po cenu da vas optuže da ste osoba koja ima slonovsko pamćenje? Ruku na srce, tako je lako biti trajno ogorčen na svoju bivšu devojku koja vas je povredila pre pet godina, ali ljutnja i ozlojeđenost koju osećate ako izostane oproštaj samo dodatno podstiču hormone koji luče stres u vašem organizmu.
Kod osoba koje se smatraju (ili same pred svima deklarišu) kao zlopamtila prisutna je jedna vrsta nezadovoljstva koja je uperena prema čitavom svetu, iako svet, naravno, nije kriv što je došlo do povređujućeg raskida. Naravno, to ne znači da morate da se izljubite i pomirite sa svima. Ne. Važno je samo da se, po mogućstvu, oslobodite ogorčenosti i da na neki način uspete da saosećate s dotičnom osobom – ukoliko je to moguće. Ipak, trudite se da izbegavate zlonamerne komentare pod maskom brige. To će vam, pored izjave da ste zlopamtilo, dodati i tvrdnju da ste malodušni, a to je poslednja stvar koja vam je potrebna. Umesto da zbog povređenosti bežite u cinizam, zaštitite sebe tako što ćete oprostiti osobi koja vas je povredila.
E, sad, kada već budete uspeli da joj oprostite, imajte na umu da nećete zaboraviti činjenicu da ste vi bili taj koji je oprostio, što opet ne znači da svoju vrlinu treba svima da natrljate na nos – to će vas opet vratiti na teren malodušnosti, koji svakako želite da izbegnete. Jedino ukoliko u sebi potajno vodite precizan zapisnik koji nikoga ne ugrožava samom činjenicom da postoji imate šansu da držite pod kontrolom svaku sitnicu u svom životu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.