Ne posustajte!

Brak ili veza vaših najboljih prijatelja donedavno su vam se činili savršenim, ali oni se sada razvode ili razilaze i s mnogo gorčine i prezira izjavljuju: „Učinio sam sve da spasem našu vezu, ali ništa nije pomoglo – sa nama je gotovo“, ili: „Znam samo da ja nisam zli vuk i pitam se samo da li je ona zaista mala, naivna Crvenkapa – kajem se što sam se njome oženio.“

Zaprepašćeni i zbunjeni pitate se zašto ljubav prestaje i šta dvoje ljudi koji su se doskora mnogo voleli nagoni da odjednom iz svog života potpuno izbrišu osobu sa kojom su dugo delili i dobro i zlo.

Ljubav prestaje onog trenutka kada postane zatočenik sopstvenog mita. Svi budući supružnici trebalo bi da znaju da se u brak ne stupa samo iz ljubavi, jer se i najveća i najstrastvenija ljubav može ugasiti. Međutim, kada su zaljubljeni, mladi duboko veruju da nema ljubavi bez strasti i potcenjuju značaj osnovnih vrednosti života udvoje: solidarnosti, odgovornosti, uzajamnog razumevanja i poštovanja i spremnosti da pomognu jedno drugom.

Zato se i dešava da, kada brak ili veza naiđu na prvu teškoću, jedan od partnera baci peškir u ring, preda se i odustane od dalje zajedničke borbe kroz život.

Što je još pogubnije, možda jedan partner godinama trpi fizičko i psihičko zlostavljanje jer ne želi da se odrekne svog mladalačkog sna. Stoga treba najoštrije osuditi psihičko zlostavljanje u porodici, suptilan i dugotrajan oblik nasilja jednog partnera nad drugim. U takvim vezama jedan partner preuzima ulogu krvnika, a drugi ulogu žrtve koja trpi njegovu surovost, uveren da mu se na taj način ukazuje ljubav iako ga partner svakodnevno psihički zlostavlja i manipuliše njime. Jedina odbrana od takvog odnosa je otvoreno odbijanje uloge žrtve i preuzimanje odgovornosti za sopstveni život i slobodu. Onaj koji oseća potrebu da neprekidno kontroliše svog partnera ne ume istinski da voli.

Danas se takođe smatra da su glavni uzroci sve većeg broja razvoda preambiciozni ciljevi koje supružnici sami sebi nameću. Pošto istovremeno žele da budu savršeni ljubavnici, požrtvovani roditelji i uspešni poslovni ljudi, njihov brak pretvara se u nemoguću misiju. Ako ne uspeju da ostvare sve te ciljeve, partneri optužuju jedno drugo za taj neuspeh i ponašaju se kao razmažena deca koja su se zasitila svojih starih igračaka (bračnog druga) i njihov brak se jednostavno raspada.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.