Ne zaboravite gestikulaciju

Da li vam se događa da tokom radnog dana, kada se nađete u stresnoj situaciji ili kada se naljutite zbog nekog posla koji je propao ili je doveden u pitanje, počinjete da ćutite? Takvo ponašanje je sasvim razumljivo i prirodno, kao što je prirodno da žene u takvim situacijama pričaju kao navijene.

Muškarcima ćutanje služi za obnavljanje energije, a verovatno se isti proces dešava kod žena brbljanjem. Ćutanje kod muškaraca ima i svoje medicinsko objašnjenje – kada smo pod stresom, automatski isključujemo levu moždanu hemisferu, u kojoj je smešten centar za govor. Žene kao žene, u stresnim situacijama reaguju drugačije. Čak i kada su na ivici nervnog sloma, one ne prekidaju sa pričom. Hemisfere njihovog mozga su povezane, pa se one prazne kroz dreku i viku, ili kako to same vole da kažu „smanjuju tenziju“.

Međutim, radni dan i mnogobrojni poslovi kojima morate da se posvetite ne trpe ćutanje. U redu je da budete koncentrisani, u redu je da staloženo radite svoj posao, ali puko ćutanje neće vam biti od velike koristi. Ukoliko želite da ojačate svoje intelektualne sposobnosti, pokušajte da u razgovoru koristite i ruke – ali umereno. Gestikulacijom i izražajnom mimikom dok nešto objašnjavate olakšavate i razmišljanje. Ipak, nikada nemojte izgubiti predstavu o tome da ni za jednog muškarca nije dobro da se pretvori u lepršavog leptira, posebno ako je u delikatnom muškom društvu. U čemu je štos sa gestikulacijom?

Dok se služite rukama, dajete više informacija vizuelno, pa manje morate da prenosite verbalnim putem, što svakako smanjuje mentalno opterećenje. Zbog toga, ukoliko se sledeći put nađete u situaciji da tokom svog posla imate potrebu da nešto važno predstavite još važnijim nego što jeste, nemojte se libiti da se malo razmašete. Ukoliko budete dovoljno sugestivni, stvari će početi da se dešavaju same od sebe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.