Negujte prijateljstvo

Koliko ste se puta zapitali koliki je broj vaših prijatelja? Kada analizirate godine druženja i njihovo ponašanje prema vama, koliko puta su vas razočarali, moguće je da dođete do nekog preciznijeg odgovora. Međutim, dok pravite tu selekciju, zaboravljate da analizirate i sebe, koliko vi pružate ili se trudite da održite prijateljstvo. Trebalo bi da znate da u svakom druženju postoje principi koji se moraju poštovati.

Za početak, tu je tolerancija. Prihvatite prijatelje onakve kakvi jesu i ne zahtevajte od njih da se menjaju prema vašim potrebama. Ako imate previše zamerki na njihovo ponašanje, sigurno je da će im vaše društvo manje prijati. Nemoguće je da ste samo vi uvek u pravu. Tuđa mišljenja se moraju uvažavati. To što se poznajete od obdaništa ne podrazumeva da treba da delite i iste stavove.

Druga bitna stvar koja se tiče prijateljstva jeste nepostojanje konkurencije. Nikada se shvatajte prijatelje kao rivale – to može da dovede do ljubomore i besmislene svađe. Setite se samo nekih svojih osobina na kojima bi i oni vama mogli da pozavide. S prijateljima nema takmičenja. Uvek se iskreno radujte njihovom uspehu i sreći.

Ukoliko spadate u onu retku grupu muškaraca koja voli da ogovara, trudite se da nikada ne govorite loše o svojim prijateljima. O njima ne pričajte ništa ružno, a posebno ne običnim poznanicima. Šta bi tek pomislili da pričate o njima kad tako govorite o najboljim prijateljima.

Na kraju, ali ne najmanje važna – podrška! Velika prijateljstva neminovno povlače međusobno pomaganje: dobar savet, pomoć oko porodice, posla… Sve dolazi u obzir kada je u pitanju pravo i iskreno prijateljstvo. Svojim prijateljima ste najpotrebniji u nevolji, pa čak i ako ne možete u tom trenutku da im pomognete, činjenica da ste uz njih užasno je važna.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.