U trendu

Nikad nije kasno

Ko god da vam je rekao da ste prošli svoje najbolje godine, ili da ste na izmaku snage po izlasku iz perioda koji se označava kao „najbolje godine nečijeg života“ – slagao vas je. Takav period ne postoji, a izvesni primeri ukazuju baš na to da nikada nije kasno da napravite remek-delo. Mislite da ste već osetili onaj čarobni trenutak kada ste mogli da dokažete svoju genijalnost, a onda vam je on nekako skliznuo kroz prste? Svoje ideje uvek možete da sprovedete u delo. Izvesni pojedinci su u poznim godinama briljirali i uradili nešto što je ostalo zapamćeno u svetskoj istoriji.

Uzmite, na primer, Ogista Rodena. Jedan od najznačajnijih skulptora, čiji je uticaj u vajarstvu neprevaziđen, vrhunac karijere doživeo je posle 40. godine. U tom razdoblju života i rada nastala su njegova najpoznatija i najlepša dela, kao što su „Mislilac“ i „Poljubac“. U 76. godini sva svoja dela i ostale umetničke vrednosti darovao je francuskoj vladi i ona danas stoje u muzeju onako kako ih je on postavio.

A Mark Tven? Posle mnogo pokušaja, književnih osmišljavanja i traženja odgovarajućeg stila, Tven je u 50. godini napisao svoja remek-dela. Njegov književni opus je obiman, ali neusaglašen. Bio je oficir, novinar i predavač, ali je ipak ostao zapamćen kao autor romana „Tom Sojer“ i „Pustolovine Haklberi Fina“, koji opisuju život na obali reke Misisipi. Trud koji je vremenom ulagao u sebe i svoj rad isplatio se, pa danas, pored knjiga, postoje filmovi snimljeni po njegovim delima. Kako stojimo na području muzike? Da li bi Betoven mogao da bude dobar primer? Mogao bi.

Iako je već bio priznati kompozitor, Betoven je svoje remek-delo – Devetu simfoniju, napisao u 54. godini, kada su svi pomislili da mu je karijera na izmaku. U tom poslednjem, trećem razdoblju stvaranja, Betoven je razvio lični pečat, nezavisan od svih prethodnih uzora koje je poštovao. Slična priča o uspehu koji su postigli u poznijim godinama života povezuje i Frenka Lojda Rajta, Roberta Frosta, Pola Sezana i mnoge druge.

Dakle, ukoliko niste bili čudo od deteta, ne morate mnogo da se brinete. Za sve ima dovoljno vremena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.