U trendu

Odbrana od gnjavatora

Sigurno je da u svom okruženju imate nekoliko napornih osoba s kojima se baš i ne slažete najbolje. To može da bude neki poznanik, kolega s posla, ili rođak zbog kojeg često pobegnete od kuće kada čujete da vam dolazi u posetu. Izbegavajući svaki susret sa svima njima samo sebi komplikujete život. Najbolje rešenje će biti da promenite način komunikacije.

Sukobe izbegavajte. Ako primetite da vam se stavovi ne podudaraju, ne ulazite u raspravu. To je dobar način da izbegnete bes koji može dovesti do prave svađe. Jednostavno pređite na drugu temu. Ako ta osoba uporno insistira na raspravi, kulturno se povucite uz izvinjenje da žurite zbog neodložnih obaveza. Koliko god možete, smanjite susrete s tim osobama. Tako ćete izbeći nepotrebno nerviranje i sačuvati preko potrebnu količinu energije. Ukoliko do razgovora ipak dođe – razgovarajte otvoreno. Ako primetite da ta osoba želi da vam nešto poveri, poslušajte je. Otvoreno joj recite šta mislite, pa makar joj to i zasmetalo. Bar znate da sledeći put neće tražiti ništa od vas.

Najgore što možete da uradite jeste da se pravite fini, što ipak ne znači da treba da budete neprijatni – daleko od toga. Međutim, nećete pomoći sebi ako prema toj osobi budete slatkorečivi ili lažno umiljati, a onda prevrnete očima za njom čim vam okrene leđa. S druge strane, ako se potrudite i malo se distancirate, vrlo je verovatno da će osobe koje vam se ne dopadaju i manje pokušavati da stupe u kontakt s vama. E, sad, ako se ispostavi da je osoba koja vas gnjavi neko iz vaše najneposrednije okoline, problem postaje alarmantan. Ukoliko je reč o bliskom članu porodce, ne gine vam razgovor koji će sigurno izvući na površinu mnoge ranije sakrivene stvari. Ako vas pak gnjavi osoba s kojom ste u vezi, rešenje je jednostavno – toj vezi je došao kraj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.