Ostanite aktivni

Evo malog vodiča za zdravo vežbanje.
Ne preterujte sa odećom. Ne treba da vam bude vruće kada napuštate stan. Obucite se tako da vam bude toplo, ali ne previše. Zaštitite svoje telo: pobrinite se da vam ruke, uši i nos budu zaštićeni od hladnoće. Ovi delovi tela najviše su izloženi hladnoći i vetru i podložni su promrzavanju.
Birajte odeću koju ćete nositi: savremeni materijali dizajnirani su tako da održe telesnu temperaturu stabilnom i da odvlače vlagu od vaše kože i površinskog sloja odeće. Pošto ovi materijali propuštaju vlagu umesto da je upijaju, vaša odeća neće biti teška i mokra kad se znojite. Odevajte se fleksibilno: stavite kapu i zakopčajte jaknu kada trčite a duva jak vetar. Vašim nogama treba manje zaštite nego gornjem delu tela. Hladna stopala obično se jave kada se igra fudbal, ali ne i kada imate konstantan tempo.
Nemojte rizikovati: ne izazivajte sudbinu trčanjem po teškom vremenu. Led prekriven tankim slojem snega i mrak ponekad mogu biti smrtonosna kombinacija. Idite u neki zatvoren prostor koji ima pokretnu traku ili jednostavno preskočite trening tog dana.
Nađite partnera za trčanje. Mnogo je sigurnije i zabavnije da trenirate sa nekim prijateljem u toku zime. Svakome je teško da napusti topli kutak, ali ako znate da vas neko čeka da zajedno trenirate, mnogo je lakše; pored toga, mnogo je sigurnije, za slučaj da se neko povredi. Ako vremenski uslovi otežavaju normalan saobraćaj, to je mnogo opasnije za vas. Dok trčite po kiši, snegu ili ledu, morate biti izuzetno oprezni. Pobrinite se da nosite odeću upadljivih boja.
Kada vas izuzetno loše vreme spreči da vežbate napolju, ostaje vam da birate između pokretne trake za trčanje, stacionarnog bicikla, treninga sa tegovima i odlaska na bazen. Postoji veliki izbor grupnih sportova kojima se možete priključiti. Ostanite aktivni tokom hladnih meseci i nećete imati puno toga da nadoknađujete kada proleće stigne.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.