Ostavite loše navike iza sebe

Možda je za vas sasvim normalno da kolegama do detalja pričate šta ste juče radili i koga ste sreli, da glasno pričate telefonom i time dekoncentrišete druge, da nehotice pokupite tuđe stvari i odete… Iako to činite nesvesno, takvo ponašanje sigurno nije poželjno. Ako želite da ostavite dobar utisak na kolege, izbegavajte da se ponašate kao da ste sasvim sami na ovom svetu.

Ukoliko ste od onih koji su jako radoznali – obuzdajte se. Ljude strašno nervira kada se neko meša u njihove lične stvari, kada želi da zna i ono što ga se ne tiče ili ako prisluškuje tuđe razgovore. Zato je najbolje da – ako već dosad niste – naučite da gledate svoja posla. Što se tiče glasnog telefoniranja, bilo bi najbolje da ne urlate u slušalicu da bi vas sagovornik čuo. Naprotiv, pričajte tiše nego inače, iz čiste uviđavnosti prema kolegama. U protivnom, možete da ih izbacite iz stroja remeteći im koncentraciju i prekidajući misli. Naravno, baš tada nemojte koristiti spikerfon! Izbegavajte i da zapitkujete kolege. Umesto da ih cimate za svaku sitnicu bilo bi bolje da radite svoj posao. To što želite da budete stoprocentno sigurni da je ono što ste uradili dobro ne mora da znači da vam oni uvek moraju potvrditi da ste u pravu. Ako niste sigurni u svoje sposobnosti i svoj rad, na poslu vas neće ceniti ni kolege ni šef.

Kad smo već kod šefova, znajte da niko ne voli ljude koji trčkaraju za njima klimajući glavom u znak odobravanja na svaku njihovu rečenicu. Budite sigurni da na taj način nećete steći poštovanje ni pretpostavljenog ni kolega. Naučite da kažete „ne“ šefu i ukažite mu na grešku ako smatrate da nije u pravu. Pri tom kontrolišite opširnost svojih odgovora. Preopširnost može da smeta, naročito u situacijama kada sagovornik nema vremena za dugačke priče i kada traži od vas hitan i precizan odgovor.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.