Ostavite utisak za stolom

Bez obzira na to da li ste kod kuće, u gostima kod osoba koje u manjoj ili većoj meri poznajete, ili u restoranu, da biste ostavili dobar utisak dok sedite za stolom, morate poštovati određena pravila.

Pretpostavljamo da svi znaju stihove dečje pesmice: „Pre i posle jela treba ruke prati…“, tako da će se deo koji se tiče higijene smatrati za savladan. Ostaju one male nedoumice, sitnice koje mogu učiniti da vaše ponašanje za stolom neko oceni kao (ne)kulturno.

Kada je reč o zauzimanju mesta za stolom, treba znati da na čeono mesto, kao i u začelje prilikom obedovanja sedaju domaćica i domaćin, i to domaćica na čelo, a domaćin u začelje! Naravno, domaćica i domaćin mogu zauzeti mesta i u sredini duže strane stola, jedno naspram drugog. Ovo pravilo važi i kada je reč o okruglom stolu. Prilikom službenih i svečanijih „zasedanja“, bilo da je reč samo o razgovoru ili obedu, glavna lica sede u sredini duže strane stola, a ostali desno i levo od njih prema važnosti ili rangu; dakle, uspostavlja se stona hijerarhija. Izuzetak je diplomatski protokol, gde za sto uvek prve sedaju dame.

Čak i kad obed nije zvaničan, gosti se uglavnom raspoređuju po rangu i prema starosti, a tek onda prema simpatijama domaćina i domaćice. Osobe koje su u svakodnevnom životu stalno zajedno ne treba da sede jedna do druge za stolom (muž i žena, dve sestre, brat i sestra i slično), dok se verenici ili mladić i devojka, kao i mladi bračni parovi uvek raspoređuju jedno do drugog.

Telo pri sedenju treba držati pravo, a ulevo i udesno okreće se samo glava, nipošto celo telo. Na ručak ili večeru uvek treba stići u tačno zakazano vreme, nikada kasnije.

Kada je reč o zdravicama, osoba koja drži zdravicu treba da ustane, da pazi da zdravica bude prigodna i ne preterano dugačka. Ostali gosti tada mogu da ustanu, ali i ne moraju. Čaše se kucaju samo s onim kome se nazdravlja, a ne sa svima redom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.