Otkrila se „Škoda“

Za sve ljubitelje kvalitetnih automobila koji pružaju izuzetno estetsko zadovoljstvo: na tržištu se pojavila nova lepotica. „Škoda“ je konačno prikazala prvu zvaničnu fotografiju nove „oktavije“, čija je premijera zakazana za Sajam automobila u Ženevi.

Češki proizvođač i dalje planira da nastavi sigurnim i proverenim koracima, dakle, bez mnogo eksperimenata kada su u pitanju dizajn i mehanika, jer ni jedno ni drugo nisu nikada bili prodajni aduti „Škodinih“ vozila. Novu „oktaviju“ stoga karakterišu krajnje umerena dizajnerska rešenja, ali ipak malo oštrija nego kod prethodnika.

Za razliku od ranijih modela, novi će imati samo četvoro vrata. Međutim, zapremina prtljažnika uvećana je za tridesetak litara, tako da će sada iznositi 560 litara! Tome je prvenstveno doprinela povećana ukupna dužina koja kod novog modela iznosi 4.572 mm. Može se očekivati da donekle „profitira“ i prostor za noge na zadnjoj klupi, najveći nedostatak trenutno aktuelne „oktavije“.

Kad je reč o „motorizaciji“, opet nema mesta nedoumicama, jer ispod prednje haube proizvođači nude ugrađene isključivo nove i ekonomične „Folksvagenove“ mašine. Osnovni motor, kada su benzinci u pitanju, predstavlja poznati četvorocilindraš zapremine 1.400 kubika; uz pomoć 16 ventila on oslobađa 75 konjskih snaga. Na prvi pogled stiče se utisak da tako slabašnom motoru nije mesto u automobilu velikog gabarita kao što je „oktavija“. To je možda i tačno, ali samo pokazuje da „Škoda“ želi da izađe u susret i kupcima sa manje mogućnosti. Ko ima dovoljno sredstava, moći će da nabavi isti automobil od sto konjskih snaga. Ljubitelji ekonomične vožnje imaju na raspolaganju dva turbo-dizela sa direktnim ubrizgavanjem po principu „pumpa-brizgaljka“ – oni rado oslobađaju 105 i 140 konjskih snaga.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.