Ovaj poremećaj sve češće muči moderne muškarce

Brojna istraživanja potvrđuju cifru – oko 25 % od ukupnog broja onih suočenih sa anoreksijom i bulimijom, jesu muškarci. Ovo je sve češći poremećaj koji muči moderne muškarce!

Ukupna statistika dakle tvrdi da anoreksija u najvećem broju slučajeva nosi žensku odrednicu, ali dok žene sve više tragaju za tanjim strukom, muškarci su se priključili trci za većom mišićnom masom.

Pojedina britanska istraživanja među prvima su ukazala na činjenicu da se svaki deseti Britanac koji vežba u teretani suočava sa poremećajem suprotnim anoreksiji – bigoreksijom.

Ona podrazumeva neadekvatnu predstavu o sebi i sopstvenom izgledu koji se doživljava kroz predstave o nedovoljnoj razvijenosti i nedovoljnoj mišićavosti iako je realno stanje upravo suprotno.

Otuda vodi u kompulsivno vežbanje, prekomerno gledanje u ogledalu pa čak i čestu upotrebu steroida. Prošlogodišnje istraživanje u Americi pokazalo je da između 3 i 4 miliona ispitanika većinom muškaraca jeste posezalo za steroidima u nekom trenutku života.

Na kraju, fizička pojava zasigurno predstavlja nešto što se svuda računa, bez rodnih ograničenja. U vremenima opterećenim novcem i lepotom, računica je jednostavna – lepota se uglavnom kupuje novcem, lepotom se uglavnom i lakše dolazi do novca.

U svakom slučaju, teško da ćete uspeti van ovog kruga jer tokom trajanja estetskog terora uglavnom ne postoji dovoljno dobro opravdanje za sve one kojima je telesni izgled poslednja rupa na svirali.

Da li ste i vi poznajete nekog ko ima dodirne tačke sa ovim poremećajem?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.