U trendu

Ove navike mogu smanjiti plodnost kod muškaraca: Jedna je posebno opasna

Doktorka humane reprodukcije Natali Kraford već dugo ima svoj profil na Instagramu na kome objavljuje savete i edukativne snimke o plodnosti i ostalim stvarima o začeću i trudnoći. PU nedavnom snimku upozorila je sve muškarce na pet stvari ukoliko planiraju da se ostvare u ulozi roditelja.

Prestanak pušenja

Prema njenim rečima, određene loše navike i te kako mogu negativno uticati na kvalitet spermatozoida, ali i da dovedu do neplodnosti.

Ona tvrdi da muškarci koji planiraju bebe pre svega treba da prestanu da puše cigarete, ali i marihuanu jer ona dokazano smanjuje proizvodnju sperme, a negativno utiče i na njen kvalitet. Isto tako, smatra da treba da prestanu s upotrebom steroida ili bilo kakvih drugih sličnih preparata.

Držanje laptopa u krilu

Osim toga, savetuje da iz ishrane izbace unos masnih prerađevina, jer sadrže mnogo loših hemikalija i ostalih sastojaka koji utiču na plodnost. I kao poslednju, koja je posebno opasna, ističe držanje laptopa u krilu. Kraford upozorava da toplota koja dolazi iz laptopa prilikom njegovog rada može povećati toplotu testisa. Ova loša i česta navika ne utiče samo negativno na plodnost već povećava šansu za pojavu tumora, zbog zračenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar