U trendu

Paradajz je muško povrće

Postoji voće i povrće koje blagotvorno deluje na naš organizam u zavisnosti od toga koji je pol u pitanju. Tako je dokazano da ishrana bogata paradajzom i svim njegovim prerađevinama smanjuje rizik od nastajanja raka prostate. Dakle, paradajz je muško povrće!

Mada su naučnici dugo razmišljali zašto je to tako, posle mnogih ispitivanja došlo se do zaključka da je blagotvorno dejstvo paradajza na muški organizam ukorenjeno u pigmentu koji povrću daje crvenu boju. Na iznenađenje čitavog tima lekara, konsumiranje paradajza nije pomoglo samo preventivno, pri sprečavanju oboljenja prostate, već je svoje blagorodno dejstvo pokazalo i kod muškaraca čija je bolest već bila u već uznapredovalom stadijumu.

Iako isti pigment sadrže i neke druge namirnice (lubenica ili crveni grejp), upravo je onaj iz paradajza najkorisniji, bar tako kažu ispitivanja. Ispitivanja dodaju i da nije koristan samo onaj pigment koji se dobija iz sirovog povrća – zapravo, on je najmanje koristan! Razni proizvodi od paradajza – umaci, kečapi, sokovi i slično, deluju još bolje na naš organizam! Moguće je da je jedan od razloga i taj što je koncentracija pigmenta u prerađevinama čak za celih 50 procenata veća nego u sirovom povrću.

Za dugotrajnu dobrobit od ovog povrća važno je dugotrajno konsumiranje, jer su istraživanja pokazala da organizam nema tendenciju skladištenja ovog lekovitog pigmenta na duže vreme. Dakle, iskoristite sretnu okolnost što se kod nas paradajz i njegove prerađevine proizvode u velikim količinama, iskoristite tu činjenicu kako biste što pre učinili pravu stvar za svoje zdravlje. Danas više niko ne sumnja u značaj pravilne ishrane, pa stoga odmah počnite s konsumiranjem paradajza.

Pročitajte saznanja o paradajzu kao leku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar