Pitajte

Razgovor za posao može biti situacija u kojoj ćete se lako snaći, ali može da predstavlja i stres koji će vas koštati posla. U svakom slučaju, trudite se da izgledate sigurno, a ne skrušeno, ne zauzimajte odbrambeni stav, budite prirodni i verujte u svoje sposobnosti. Uz samouvereno, ali neagresivno držanje, povoljni utisak koji želite da ostavite na eventualnog poslodavca ponajviše zavisi od dobro odmerenih odgovora na pitanja koja će vam biti postavljena na intervjuu za zaposlenje. Jedan deo tih pitanja je univerzalan, ili bar najčešći, tako da na neka od njih možete unapred da osmislite odgovore.
Možete očekivati da vas pitaju zašto želite da promenite posao ili firmu, ukoliko ste već u radnom odnosu. Dobar odgovor glasi: "Zato što želim da steknem nova iskustva, radim na svim područjima, rešavam zanimljive zadatke." Na pitanje da li ste svesni da nemate dovoljno iskustva za određeni posao odgovor koji poslodavca neće ostaviti ravnodušnim mogao bi da glasi: "Mislim da moj entuzijazam, sposobnost učenja i želja da budem deo vašeg tima može to da nadoknadi." S druge strane, ima i onih koji se neće ustručavati da vaše godine smatraju preprekom za početak. Nemojte biti previše iznenađeni.
Da li ste vereni, jeste li u braku, imate li decu, da li ih planirate, jeste li član neke stranke i koje… To su samo neka od intimnijih pitanja koja vas mogu zbuniti, ali koja mnogi postavljaju – iako neka ne bi smeli. Odgovorite im bez okolišanja, prirodno, a pristojno možete da izbegnete odgovor koji ne želite da date ili koji vas vređa ako kažete da jemčite da ništa što postoji u vašem životu neće ugroziti predanost poslu za koji konkurišete.
Prilikom ovakvih razgovora bitna je i odeća, pa se obavezno obucite u skladu s pravilima poslovnog odevanja. Na kraju, ne zaboravite da ste došli da razgovarate o poslu, a ne na ispitivanje. Ako imate neko pitanje, slobodno ga postavite.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.