Plavo osvežava

Boje mogu da utiču na rad, delovanje, razmišljanje, kao i na naša osećanja. Neke su boje hladne, dok su druge tople. Moguće je postići određeno raspoloženje uređujući prostor nameštajem, tepihom, jastucima ili drugim predmetima u odgovarajućoj boji. Izborom pravih kombinacija boja stan možemo pretvoriti u pravu oazu za odmor i opuštanje.
Tople boje ostavljaju utisak da je u nekoj prostoriji temperatura za nekoliko stepeni viša, dok hladnije boje odaju utisak da je hladnije. Dobro je koristiti tople boje u sobama koje se nalaze sa severne strane stana ili u hladnijim krajevima. Hladne boje deluju osvežavajuće, opuštajuće i umirujuće. One su pogodne za područja u kojima preovladavaju visoke temperature i gde je sunce izrazito jako. Hladne boje mogu i optički proširiti prostor u kom se nalaze. Kako boje deluju?
Crvena boja smatra se najdinamičnijom i najagresivnijom; ona nas podstiče na fizičku aktivnost i kretanje. Ipak, prevelika zastupljenost crvene boje u nekom prostoru na duže vreme može delovati uznemirujuće i nadražujuće. S druge strane, narandžasta stvara opuštenu i mirnu atmosferu u prostoru i deluje veoma stimulativno. Preporučuje se u sobama sa severne strane kuće ili sobama s premalo svetla ili sunca. Oker, siva ili tamnosmeđa deluju takođe veoma toplo, tiho i umirujuće. Plava, koja je hladna i čista, spada u red onih boja koje će učiniti da neka mala i skučena prostorija postane veća i šira. Ona ujedno budi osećaj zajedništva, a stvara i osećaj ravnoteže, mira i sigurnosti. U svakom slučaju, ne morate urediti celu prostoriju u plavoj boji, dovoljni su i detalji. Svetliji ili tamniji tonovi plave boje učiniće da atmosfera ne bude previše hladna, iako plava po definiciji spada u red hladnijih boja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.