Plavuše

Plavuše treba zaštititi, i to ne samo kondomom. Treba zaštititi i fudbalere, jer se obično žene plavušama, a kad se razvedu, one im odnesu sve pare. Šalu na stranu, muškarci definitivno „padaju“ na plavuše. Još od kada se pedesetih godina to manifestovalo filmom „Muškarci više vole plavuše“, crna kosa boje abonosa nikome nije bila toliko interesantna. Plavi uvojci koji dodiruju ramena ili padaju niz leđa automatski su asocirali mušku populaciju na nežne, saosećajne i mile persone; ne kažemo glupe, jer na kraju krajeva, najpoznatija plavuša koja je uvela stereotip u istoriju, Merilin Monro, bila je sve samo ne glupa.

Krajem prošlog i početkom ovog veka plavuše su osvojile kategoriju pojmovnog stereotipa kao što je „rasejani profesor“, „ludi naučnik“ ili „mamina maza“. Kada se kaže plavuša, misli se na: fizičku privlačnost, prirodnu neobdarenost intelektualnim sposobnostima, detinjastu zahtevnost, ali i naivnost, što u muškarcu budi osećaj viteza spasioca. Naravno, sve to nema svoje uporište u nauci. Intelektualno inferiorna plavuša je samo plod mašte.

Ipak, možemo zapaziti da su plavuše poželjne za ljubavne avanture, dakle, za brzo podizanje muškog samopouzdanja i rejtinga u društvu, jer uz dobra kola i dovoljno novca plavuša zaokružuje sliku o uspešnom i moćnom muškarcu. Istovremeno, kad je reč o braku, očito se daje prednost drugoj boji kose.

Zašto žene biraju da postanu plavuše? Da li takav imidž vide kao dobro utočište ili žele da izgledaju nežnije? Odgovor na to pitanje možda bi mogao dati legendarni ekspert za plavuše, Rože Vadim, francuski novinar, publicista, glumac, scenarista i režiser, ali pre svega mecena žena sa plavom kosom, i to ne bilo kojih već onih iz snova. Taj gospodin bio je presudan za čak četiri nezaboravne plavuše: Brižit Bardo, Džejn Fondu, Katrin Denev i Anitu Strojberg. Veliki plejboj umro je 2000. godine ostavivši filmskoj publici četiri ideala ženske lepote. Izgleda da to sasvim potire drugi stereotip – da se gospoda koja vole plavuše ipak na kraju ožene crnkama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.