Po snegu i ledu

Čak i iskusni vozači imaju problema u vožnji po snegu i ledu, jer gume na vozilima prijanjaju znatno slabije uz put nego kada je suv. Zato, umesto da pravite piruete, naučite da savladate ledeni teren. Za početak jedno osnovno pravilo – brzina mora biti znatno manja nego leti i treba da držite veće rastojanje između vozila. Naglim ubrzanjem ili kočenjem prekinućete i inače slabu vezu između puta i guma, pa nećete moći da upravljate vozilom. Što se tiče ostalih trikova, bilo bi dobro da umereno okrećete volan, kočite i ubrzavate i puštate kvačilo. Ako naglo dodajete gas i grubo puštate kvačilo, na glatkoj površini kao što je led točkovi se okreću u prazno, a vozilo se može zaneti zadnjim delom.
Ukoliko vam se dogodi da automobil stane nasred uspona, jer ste morali da pređete u niži stupanj prenosa, najbolje je da sačekate da put bude slobodan i da pređete preostalu razdaljinu u jednom mahu. Na suvoj nizbrdici put kočenja je znatno duži nego na ravnici, a na glatkom putu može se višestruko produžiti, i to pre svega ako prečvrsto kočite i time blokirate točkove. Tada se vozilo neposlušno kreće nizbrdo, kao sanke. Preporučljivo je da pri prebacivanju brzine u niži stupanj prenosa i pre ponovnog uključivanja dodate gas, kako bi se motor okretao približno jednako brzo kao pre menjanja. Što se tiče kočenja, ne smete da kočite naglo, jer je u tom slučaju proklizavanje neizbežno. Čim osetite da su točkovi blokirali, odmah malo smanjite pritisak na papučicu kočnice i ponovo kočite tek kad se točkovi okrenu. Tako ćete duže putovati, ali će automobil biti stabilniji i držaće pravac tokom cele vožnje.
Ako se desi da upadnete u duboki sneg, izvući ćete se naizmeničnim prebacivanjem iz prve brzine u rikverc. Vozite napred dok pogonski točkovi ne počnu da proklizavaju. Brzo prebacite u rikverc i kada auto počne da se kreće u udubljenom snegu, blago dodajte gas i puštajte kvačilo. Kad točkovi opet prokližu, brzo prebacite u prvu brzinu. Ponavljajte vožnju napred-nazad sve dok se ne budete izvukli u jednom pokretu. Dok to radite, prednji točkovi moraju biti pravi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.