U trendu

Pokažite razumevanje

Pored toga što su buntovnici, tinejdžeri su i veoma energični, tvrdoglavi, osetljivi i skloni idealisanju, s jakim osećajem za pravdu. Zato svaku roditeljsku kritiku, pa i onu pozitivnu, shvataju kao kršenje ljudskih prava. Naredbe, prestroge kazne i grube reči mogu samo da prouzrokuju dodatne probleme u vaspitanju. Ukoliko ste otac jednog takvog tinejdžera, potrudite se da pokažete što je moguće više razumevanja.
Ponašajte se zrelo. Na vama je da pronađete način da rešite porodične probleme i da izgradite dobre odnose. Razgovarajte sa svojim detetom, saslušajte ga, ako treba, konsultujte se i s psiholozima ili s drugim roditeljima kako biste se što uspešnije stavili u položaj svog deteta. Zbog toga je važno da umete da napravite kompromis. Izađite u susret kada je reč o farbanju kose ili izlascima, ali zahtevajte da vas bespogovorno sluša na mnogo opasnijim poljima (cigarete, alkohol, narkotici). O svemu uvek treba razgovarati otvoreno. Ne izbegavajte teme kao što su seks ili neki drugi životni problemi. Bolje je da vaše dete od vas sazna o tamnijoj strani života nego da samo istražuje.
Pažljivo posmatrajte šta se dešava. Nemojte ignorisati simptome kao što su ekstremna debljina ili nagli gubitak težine, problemi sa spavanjem, odsustvo ili iznenadno menjanje prijatelja, loš uspeh u školi, priče o samoubistvu, konsumiranje narkotika ili alkohola. Naravno, to ne znači da treba da narušavate dečju privatnost. Nemojte tražiti da vam sve poverava, ne preturajte mu po fiokama, elektronskoj pošti, pismima, mobilnom telefonu. Umesto da budete špijun u sopstvenom domu, ustanovite jednostavna pravila – ne dozvolite adolescentu da bude sve po njegovom i stavite mu do znanja da mora da se pomiri s pravilima koja važe u kući.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.