Poslovni gest

Poslovni pokloni obično dolaze pred praznike, na dan osnivanja firme, kao znak iskrene zahvalnosti nekome ko vam je pomogao u karijeri ili posle uspešne poslovne saradnje. Pitanje koje se automatski postavlja glasi: kako izabrati adekvatan poklon koji neće govoriti ni previše ni premalo, poklon koji će u potpunosti odgovarati određenoj situaciji. Za izbor poslovnog poklona veoma je važno da bude kvalitetan, čak i ako je u pitanju neka sitnica. Onaj ko predstavlja firmu u tom smislu treba da obrati pažnju na mnoge stvari koje mogu da budu od značaja prilikom kupovine.

Pre svega, treba znati da li u kompaniji postoji neka vrsta pravilnika koji se tiče poslovnih poklona. Možda ga imaju poslovni partneri, pa se na osnovu njega svi pokloni prilagođavaju jedni drugima. Drugo, nikada ne treba ispustiti iz vida kome se poklon u datom trenutku poklanja.

Složićete se da je velika razlika da li se poklon daje poslovnim partnerima, kupcima u maloprodaji ili kolegama s posla. Na kraju krajeva, svi smo svesni da pokloni uvek ostavljaju jak utisak. Neki su tradicionalni, neki su moderni, neki inovativni, originalni, neobični ili duhoviti. Važno je samo da poklon uvek odgovara situaciji i osobi kojoj ga dajete. Nije isto ako je u pitanju simboličan poklon s imenom firme ili neka skuplja varijanta.

Činjenica je da se u poslovnom svetu najviše poklanjaju kalendari i rokovnici, poklon bonovi za maloprodaju i restorane, brendirani proizvodi kompanije, korpe s voćem, hranom, slatkišima, buketi cveća, vina ili likeri. Bilo kako bilo, važno je razmisliti ne samo o poklonu nego i o načinu na koji će on biti upakovan. Dobro pakovanje važno je koliko i sam poklon. Ako nemate smisla za to, obratite se stručnjacima. Na kraju: poklone dostavite lično, ukoliko je to moguće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.