Poslovno ponašanje (1)

Razgovor za posao predstavlja pravu umetnost u razvijenim zemljama. Vrlo je važno da umete da dobro plasirate ono što nudite budućoj firmi, kao i to da svoje slabosti svedete na minimum, to jest da ih stavite u drugi plan ili da ih preokrenete u svoju korist; naravno, ako ste posebno nadareni, da upravljate sopstvenim „ljudskim resursima“. Nikada ne smete unapred pretpostaviti da je mesto za koje se prijavljujete već u vašem džepu i da je razgovor samo puka formalnost.

Nevolja je što možete da se pripremate za taj trenutak čitavog života, a da ipak sve krene naopako kada on dođe. Da biste pokušali da izbegnete takav peh, morate dobro da se pripremite i da tokom razgovora ostanete hladne glave. Najvažnija je priprema. Ako se ona obavi temeljno, sve bi trebalo da teče po planu. Veoma je važno da sprovedete malo istraživanje o kompaniji za koju želite da radite. Ovaj deo pripreme sprečiće da se obrukate kada vam budući poslodavac postavi neko stručno trik pitanje. Sve što je vezano za mesto za koje ste konkurisali morate da imate u malom prstu.

Važno je da usavršite pozu. Treba da izgledate samouvereno i pouzdano, jer tako šaljete poruku da ste svesni sopstvenih sposobnosti. Zato, vežbajte ispred ogledala. Uostalom, ako tako rade glumci kada se pripremaju za ulogu, možete i vi. Ko god misli da izgled nije važan – grdno se vara. Uz spomenuti stav ide i odgovarajući izgled. Odenite se shodno prilici. Posao u nekoj firmi od ugleda u kojoj bi trebalo da radite u kancelariji svakako zahteva odelo i kravatu. Ne brinite, bolje je da omanete i da se za tu priliku obučete previše dobro nego previše loše. Zaboravite na farmerke, džempere, patike i opuštenu sportsku varijantu.

Prilikom upoznavanja predstavite se tako što ćete razgovetno izgovoriti svoje ime. Stalno održavajte direktan kontakt očima sa osobom kojoj se obraćate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.