U trendu

Potrebe duha i tela

Nije čudo ako nam se usred svakodnevne jurnjave učini da nemamo vremena da se opustimo. Kao što sami određujemo ishranu tela, tako bi trebalo i da se odnosimo prema duši. Ako zanemarite potrebe duha i uma, ne možete očekivati uspeh i blagostanje. Zato ne treba ignorisati signale koje nam šalje telo, već na svaki umor treba odgovoriti spremnošću da se izlečite, to jest da se osećate bolje. Ukoliko uspete da oslobodite um, bićete u mogućnosti da se oslobodite velike količine "mentalnog đubreta". Najčešće izvor nezadovoljstva tražimo kod drugih i ulazimo u konflikte, sve u želji da budemo u pravu. Nije ni potrebno ni zdravo da vaša reč uvek bude poslednja. Ne terajte svoje po svaku cenu, oslušnite malo i druge i opustite se.
Pošto je prošlost jedino izvesna, ona se kao takva ne ponavlja i iz nje treba učiti na pravi način. S godinama damari radosti u nama bivaju sve sporiji i slabiji. Na telu se ocrtavaju sve brige kojih se nismo na vreme lišili, ali i sve one strasti kojima nismo smeli da se prepustimo, jer smo se previše plašili posledica. Zbog toga treba živeti sada i ovde. Um često ume da bude nepotrebno preopterećen onim što se desilo, ali i budućnošću.
Budućnost može biti lepša ukoliko se potrudite da živite neopterećeni prošlošću. Staro pravilo kaže da se osamdeset procenata briga ne obistini. Podsećajte sebe na to tokom dana više puta, dok ne počnete da osećate olakšanje od tereta brige. A kada osetite napetost ili anksioznost – samo dišite duboko i pravilno. Disanje je važno za održavanje zdravog uma. Kada se osećate napetim i zabrinutim, disanje postaje teško i naporno. Usredsredite se na udisaj. Usporite respiratorni ritam i koncentrišite se na disanje i ni na šta više!
Poznato je da stres loše utiče na vaše fizičko i psihičko zdravlje. Ne dozvolite da vas slomi – oduprite mu se.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.