Pravi kao strela

Živimo u takvom vremenu da je sve manje onih koji mogu da se pohvale kako imaju besprekorno držanje kičme. Zapravo, u eri računarskih poslova gotovo je izvesno da čak i za ljude koje ne vidite možete da budete poprilično uvereni da imaju neku vrstu problema s držanjem. Nekome je isturen vrat, nekome su podignuta ili izbačena ramena, o pogrbljenim leđima da ne govorimo. Naravno, svaki taj problem ima i svoju posledicu, koja se javlja u vidu bolova na koje pre ili kasnije moramo da se požalimo i potražimo neku vrstu pomoći. Kada je rešenje problema malo vežbi, to je dobro. Međutim, stvari umeju i da se zakomplikuju.
Kao što je slučaj sa svim "tihim ubicama", i loše držanje uzima svoj danak na duge staze. Kada ste u najboljim godinama, gotovo i ne mislite na stanje svoje kičme, adolescenti je čak namerno kvare da bi se što autentičnije uklopili u neki vladajući "fazon". Međutim, gledano iz perspektive dugih staza (a to je ipak najbolja perspektiva ako možete da je izoštrite), javiće se niz strukturalnih mana koje će rezultirati akutnim problemima kao što su bolovi u zglobovima, smanjena fleksibilnost i mišićna nestabilnost. Na stranu bol, sve ovo može da smanji sposobnost da se sagori salo ili da se ojačaju mišići. Drugim rečima, ako ne vodimo računa o svom držanju u svakodnevnom životu, kada smo kod kuće ili na poslu za računarom, džaba dijeta, džaba treninzi.
Svi ovi problemi, srećom, mogu lako da se reše – ukoliko ste spremni da hodate uspravno. Pogledajte svoja ramena: jedno ne treba da je više od drugog. Ukoliko možete da vidite svoje lopatice, vaša kičma je previše kriva, a krivac za taj problem ste niko drugi nego vi sami. Dobra vest je to da setom jednostavnih vežbi koje možete da radite u teretani ili, što je još bolje, kod kuće lako možete da se od Kvazimoda vratite u ulogu čoveka koji hoda uspravno podignute glave.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.