Predavanje užitku

Da li spadate u ljude za koje bi se moglo pomisliti da je uživanje u životu njihov glavni životni cilj? To je verovatno zbog toga što u nekim situacijama umete da uspešno odbranite svoje interese i da se ponašate kao da niste spremni za ikakva odricanja. Dobro je što u tom slučaju dajete sve od sebe da biste ostvarili svoje ciljeve i, naravno, srećni ste kada uspete u tome. Kada doživite neuspeh, osećate se umorno i tužno. Sreća je što će vas to brzo proći ukoliko ste pravi hedonista. Onda ćete opet punom parom navaliti na nove izazove.

Naravno, hedonizam ne znači potpuni gubitak razuma. Vaša osnovna karakteristika, kao hedoniste, treba da bude ugađanje sebi. To je u redu. Tek onda dolaze drugi – i to je u redu. Važno je da uvek znate šta hoćete, ali i da ste spremni za promenu planova ako se na horizontu pojavi neki primamljiv cilj. Treba da ostanete vedri i da u svakoj situaciji umete da vidite pozitivnu stranu – za sebe, ali i za druge.

Vaša je prednost, a ne nedostatak, to što umete da se prepustite životnim zadovoljstvima, naročito onim malim. Hedonisti nisu tipovi koji prave drame; obično izbegavaju takve scene, kao i da podižu paniku zbog neprijatnih sitnica ili da druge gnjave svojim problemima. Oni su svesni da je život isuviše kratak da bi ga protraćili na gluposti; oni umeju da uživaju – to i jeste suština hedonizma.

Hedonisti ne postavljaju sebi neostvarive ciljeve; oni ne teže savršenoj sreći. Savršena sreća jednostavno ne postoji. Oni ne žele izuzetne ljubavne veze – žele veze. Zato u ljubavi, poslu ili prijateljstvu ne doživljavaju razočaranja koja bi ih mnogo unesrećila već nastavljaju dalje. To su ljudi koji su srećniji, ili koji su duže srećni, ili makar vedriji jer su doneli čvrstu odluku da zaborave na savršenstvo i da se posvete uživanju u svakom, pa i najmanjem trenutku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.