U trendu

Preko prepreka

Ponekad nas posao kojim se bavimo podseća na trke s preponama koje od nas zahtevaju da iskoristimo poslednje atome snage ne bismo li se još jednom pripremili da uhvatimo zalet i napravimo skok preko problema koji nam se isprečio na putu. Samo ponekad dolazimo u situaciju da prepreka nije ni neznatna ni mala, niti uspešan prelazak preko nje garantuje da nas posle toga čeka nešto dobro. Šta nam valja činiti? Za početak, ne prepustiti se prevelikom razmišljanju. Ma koliko voleli da verujemo da je izreka "tri puta meri jednom seci" tačna, vreme koje protiče može početi da radi protiv nas dok stojimo i premišljamo se šta i kako dalje. Rizikovati. To je ta reč. Na kraju krajeva, mala je verovatnoća da se bilo šta postigne ako ostanemo da stojimo s one strane prepreke.
Kao i u sportu, i na poslu treba znati gde su određene granice. Ne samo međuljudskih i međukancelarijskih odnosa već granice naših mogućnosti. A granica je obično tamo gde je mi sami sebi postavimo. I ako sami sebi kažemo da nešto ne možemo da izvedemo, vrlo je verovatno da će se upravo to i dogoditi. Danas se stvari dešavaju veoma brzo, stižu nova znanja, novi informacioni sistemi, svi poslovni ljudi su pod pritiskom, pa pojedinac mora da bude snalažljiv, da pravi uspešne transformacije. A opet, da bi ostao u domenu pojedinca, mora da bude nezavisna individua koja odluke donosi sama, bez nekog drugog sa strane ko će reći koja odluka treba da se donese i šta valja da se uradi.
Potrebno je pre svega da budemo inspirisani i da verujemo u mogućnost ostvarivanja cilja. Da budemo svesni toga šta se dobija ako se cilj ostvari, a šta se gubi ako se do toga ne dođe. Čini se da je pitanje prevazilaženja prepreka usko povezano s autosugestijom. Ako nas neko pita: "Kako ste", a mi mu odgovorimo sa: "Nije loše", mozgu smo poslali poruku da se fokusira na "loše". Možda se na prvi pogled ne čini tako, ali postoji ogromna razlika između "dobro je" i "nije loše", a mi često nismo uopšte svesni da u prevazilaženju prepreka ponekad sami sebe najviše blokiramo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.