U trendu

Prestanite sa odlaganjem obaveza!

Čuvena rečenica koju svako od nas često izgovara glasi: „Ma, završiću to sutra“. Iako na prvi pogled odlaganje izgleda bezazleno, dugoročno posledice mogu biti ogromne – ne samo da ćete posao obaviti loše već vam se može desiti i da ga uopšte ne obavite. Odlaganje obaveza ne odnosi se samo na poslovni aspekt, ono može ugroziti i vaš društveni život. Dakle, potrebno je da ovu potencijalno opasnu naviku pokušate da svedete na što manju meru uz pomoć saveta koji slede.

Poštujte rokove. Nema više dosadne profesorke francuskog koja vam svakog ponedeljka proverava domaće zadatke i piše minuse. Zapamtite, odrasla ste osoba i potrebno je da napokon naučite da proveravate sami sebe. Ključna reč je – disciplina. Poradite na tome.

Verovatno mrzite kupovinu poklona. Prezirete pranje sudova. O pisanju dosadnih izveštaja na poslu da i ne govorimo – osećate blagu drhtavicu već pri samoj pomisli na to. Da biste sve te „odvratne“ poslove ipak priveli kraju, treba da postavite sami sebi „deadline“, tj. da odredite rok u okviru kog morate završiti određeni zadatak.

Fokusirajte se na ono što radite! Ako obožavate televiziju, nemojte raditi u sobi sa televizorom. Ukoliko je dovoljno da vam zazvoni telefon i da čujete dobro poznati „ajmo-na-pivo“ glas pa da u trenutku zaboravite na izveštaj od sto strana koji treba da pišete, slobodno isključite telefon. Kad već ne umete da se nosite sa iskušenjima, onda ih prosto eliminišite.

Nagradite sebe! Čitajući gornje redove možda ste stekli motivaciju da poboljšate sebe i svoje sposobnosti, ali vas je možda uhvatio i strah – zar ću ceo život provesti u sprovođenju kojekakvih planova, dostizanju nemogućeg i poštovanju preterano ambicioznih rokova? Nije sve tako crno – sve što radite, radite da biste na kraju mogli da uživate. Vama je, kao i svakom ljudskom biću, potrebna i zabava. Neka vam zabava služi kao nagrada za uspešno obavljene zadatke! Posle dva sata provedena u završavanju obaveza, nagradite sebe predahom po izboru – to može biti šetnja, izlazak sa društvom ili gledanje filma.

Mobilni telefon ne služi samo za višečasovno razmenjivanje poruka sa koleginicom sa posla koja vam se sviđa. Verovali ili ne, većina tih sprava ima još koju funkciju koja vam može biti od koristi. Ne, ne govorimo o igrici u kojoj besomučno ubijate vanzemaljce. Većina mobilnih telefona poseduje kalendare za planiranje vremena. Ukoliko dosad niste isprobali ovu mogućnost – obavezno pokušajte. Tako će vas i mobilni telefon zvučnim signalom obaveštavati da li je vreme da napokon pročitate onih 50 strana teksta za posao.

Ukoliko ste ipak staromodniji tip i niste fan tehnike, probajte sa starim dobrim post it blokčićima. Ima ih u raznim bojama i oblicima, nisu mnogo skupi i svakako su praktični. Možete ih lepiti svuda – u rokovnik, na monitor kompjutera, na frižider. Recimo, svaki put kada otvarate frižider da biste dohvatili mleko ili, u gorem slučaju, flašu piva, tu će biti vaša post it poruka koja vas nemilosrdno opominje da biste sada imali da radite i nešto pametnije od ispijanja piva pred televizorom. Dakle, ukoliko poruke okačite na vidna mesta, one će vas „proganjati“ u toku celog dana i stvarati osećaj griže savesti. Naravno, to što sami sebi kreirate grižu savesti ne radite sa ciljem da konačno zapadnete u depresiju već da stvorite sebi posebnu vrstu konstruktivne tenzije. Tako ćete brže i efikasnije obavljati svoje radne zadatke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.