U trendu

Prvo kontraceptivno sredstvo za muškarce dobilo zeleno svetlo

Naučnici koji pokušavaju da kreiraju pilule za kontracepciju namenjene muškoj populaciji konačno su u tome i uspeli…

U novim preliminarnim istraživanjima, razvojni tim tvrdi da je razvio nehormonalnu formu muške kontracepcije, koja je učinila laboratorijske miševe sterilnim tokom šest nedelja bez ikakvih nuspojava. Rana ispitivanja na ljudima startovaće do kraja ove godine, dok istraživači sa Univerziteta u Minesoti tvrde da novo sredstvo radi tako što targetira interakciju naših tela sa vitaminom A, poznatim kao esencijalnim za plodnost kod sisara. Dodatno, dijete sa deficitom u vitaminu A povezani su sa sterilnošću.

Nakon dugog i iscrpnog istraživanja, naučnici su uspeli da pronađu eksperimentalno jedinjenje koje blokira protein (retinoičku kiselinu) zaduženo za vezivanje i formiranje vitamina A u našim ćelijama, poznatije kao receptor retinoinske kiseline alfa. Ovo je jedan od tri proteina sličnih funkcija i lekari se nadaju da će njegovo selektivno blokiranje biti dovoljno kako bi izazvalo dugotrajnu, ali ne i permanentnu sterilnost, dok će na drugim mestima izvan svoje mete izazivati minimalne ili nikakve efekte.
„Pošto muškarci ne moraju da pate od posledica trudnoće, mogućnosti stvaranja sporednih efekata od konzumacije leka za kontracepciju su veoma niski“, izjavio je vodeći istraživač Abdulah Al Noman. „Upravo zbog toga pokušavamo da razvijemo nehormonske pilule za kontrolu trudnoće namenjenu muškarcima i izbegnemo hormonske efekte koje one ostavljaju na ženama“.

Jedinjenje je nazvano GPHR-529 i radi kako je i nameravano. U novim podacima predstavljenim prošle nedelje na skupu American Chemical Society organizacije, tim je izneo da su mužjaci miševa dozirani sa ovim preparatom tokom četiri nedelje u kontinuitetu imali zapažen pad u broju spermatozoida i postali sterilni.

„Ovo sve izgleda veoma obećavajuće za sada, ali klinička ispitivanja i definitivni testovi bezbednosti moraju biti izvršeni baš kao i kod svakog drugog leka“, zaključio je Noman.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar