Pušenje kao gurmanluk

Cigara zahteva izuzetno pažljivo rukovanje. Za cigare se danas interesuju mnogi, ali kultura njihovog konsumiranja je na daleko nižem nivou od kulture ispijanja vina. Danas mnogi nemaju ni osnovna znanja o pušenju, već se vode onim što su videli na filmovima. Često se može videti da neko podgreva nad plamenom celu cigaru. To ne treba raditi pošto se cigare više ne lepe lepkom koji se na taj način odstranjivao. Da biste uživali u cigari, potrebno je da znate i kako.

Jedina situacija u kojoj je dozvoljeno otkinuti vrh cigare zubima jeste ta da ste zarobljeni na pustom ostrvu bez ijedne alatke. Uprkos raširenom mišljenju da su dodaci samo luksuz, nije tako. Svima su potrebni instrumenti koji obezbeđuju lako i pravilno konsumiranje cigara. Treba stvoriti ravan isečak vrha kako bi dim klizio glatko i kako se listovi duvana ne bi razdvajali. Vrh cigarete treba iseći po pravoj liniji. Rez treba napraviti tamo gde se završava kupa i počinje telo cigare. Tu su dozvoljene i druge varijante kako biste prilagodili oblik koji držite u ustima i protok dima.

Za paljenje cigare možete upotrebiti upaljač, ali je najbolje koristiti specijalne dugačke šibice. Potrudite se da zapalite vrh cigare ravnomerno kako ne bi dogorevala krivo. Kada se na cigari pojavi žar, lagano dunite da bi se i on pravilno rasporedio. Možete malo i promahati cigaretom; blago strujanje vazduha će vam koristiti.

Pušenje cigare veoma se razlikuje od upotrebe cigareta; cigara služi za uživanje u njenom ukusu, aromi… Solidna cigara puši se sat-dva, jer ona nije fast-fud, ona spada u nešto što je najbliže kulinarskom gurmanluku. Zbog toga, ukoliko želite da se prepustite jednom od najčešćih simbola muškog uživanja – cigari – imajte u vidu da s njom treba postupati pažljivo i sa velikim užitkom prepuštajući se pripremama u kojima treba osetiti zadovoljstvo kao i prilikom konsumacije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.