Radite kako treba

Da se odmah razumemo – sprave za vežbanje nisu stvorene da bi kažnjavale one koji previše jedu. Za to postoje dijete. Ipak, u želji da se oslobode potkožnih masnih naslaga, ljudi iz dana u dan provode sate u teretani mlatarajući rukama i nogama i čekajući da dođu na red za stazu za trčanje. Rezultat: napreduju koliko i miš u kavezu koji okreće točak. Međutim, vaše vežbanje na spravi ne mora da bude dosadan put koji nikud ne vodi. Kraćim treningom promenljivog intenziteta postići ćete bolje rezultate za daleko manje vremena. Probajte da razbijete monotoniju treninga i ostvarite željeni cilj visokointenzivnim dvadesetominutnim vežbanjem na nekoj od najpopularnijih sprava. Da li ćete na taj način smanjiti masne naslage? Hoćete.
Ipak, pre nego što se popnete na bilo koju spravu, imajte u vidu to da se pre svakog treninga morate zagrejavati barem pet minuta vežbajući umerenim intenzitetom. Četrdesetak procenata sveukupne snage može da bude sasvim dovoljno. Zatim sledite uputstva koja se tiču sprave koju ste izabrali. Možete da se opredelite za bilo koji program na bilo kojoj spravi. Ne bi bilo loše kada biste taj program menjali svake četiri nedelje, a da svake nedelje ili čak na svakom treningu izaberete drugu spravu da bi vam vežbanje bilo zanimljivije. Ako ste početnik, startujte lagano vežbajući s pedeset odsto pune snage po deset minuta tri puta nedeljno. Intenzitet povećavajte za deset odsto svake druge nedelje. U međuvremenu, produžavajte trajanje vežbe za dva minuta nedeljno. Kad budete u stanju da vežbate dvadeset minuta sa sedamdeset procenata pune snage tri puta nedeljno, pokušajte da realizujete prethodno za svaku od navedenih sprava.
Imajte na umu da sprave u teretani nisu tu samo da biste skinuli višak kilograma. One su višestruko lekovite jer pomažu da oblikujete celo telo, popravljaju vam raspoloženje i, naravno, gutaju kalorije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.