Recite „ne“

Ako vaš životni moto glasi: "Pusti mene, ja ću to uraditi brže i bolje", krajnje je vreme da naučite da se oslanjate na pomoć porodice, prijatelja i kolega i da s njima podelite neke svoje obaveze. Probajte i uverićete se da i oni mogu biti podjednako efikasni, da su se vaši odnosi znatno popravili, kao i da tako imate više vremena za sebe. Gotovo isto toliko je važno da naučite da slušate šta vam drugi govore.
Sve češće vam se dešava da svog sagovornika uopšte ne slušate nego razmišljate o svim obavezama koje vas očekuju? Naterajte sebe da svakoj osobi koja vam se obraća posvetite punu pažnju: slušajte šta vam govori i analizirajte njen govor tela. Uostalom, to nije samo osnovno pravilo pristojnosti nego i način da se vaš sagovornik oseća prijatnije i da lakše izrazi svoje misli i osećanja. Nema čvrstih, stabilnih i ispunjenih odnosa s drugima, bilo da se radi o životnom saputniku, detetu, prijateljici ili kolegi, bez pravilne međusobne komunikacije.
Međutim, pravilna komunikacija podrazumeva i da ponekad kažete "ne". U svojoj porodici i društvu poznati ste kao osoba koja je uvek spremna da pomogne, ma šta se od nje tražilo. U želji da udovoljavate tuđim željama, vi zanemarujete svoje. Ipak, povremeno treba da napravite presedan i smognete hrabrosti da jasno i glasno kažete "ne", naročito onim lažnim prijateljima koji se pojavljuju samo onda kada treba da učinite nešto za njih. Ponekad dozvolite sebi da izgubite strpljenje, ma koliko bili ponosni na činjenicu da u svakoj prilici umete da budete savršeno hladnokrvni i smireni. Sav prigušeni bes koji ne iskaljujete i nagomilavate u sebi pretvara se u loša osećanja koja vas izjedaju.
Iako je lepo vaspitanje neophodno, u interesu vašeg zdravlja je da povremeno zaboravite na bonton i date oduška svom tom nagomilanom besu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.