U trendu

Rečiti pokreti

Nije tajna da je svaki pokret našeg tela jedna misao, jedna reč, jedna poruka koju nesvesno šaljemo svojim sagovornicima. Položaj ruku i nogu u toku razgovora ili intervjua otkriva mnogo toga o nečijoj ličnosti. Ako se vaš sagovornik oslanja jednom podlakticom na sto, moglo bi se reći da je reč o uzdržanoj osobi; slična je i situacija kada neko sedi nasuprot vama prekrštenih ruku. Opšte je prihvaćeno mišljenje da se takva poza tumači kao odbrambeni stav.

Što se tiče prekrštanja nogu, svi imamo običaj da to radimo. Ipak, ako učinite više od 20 promena položaja, ili uočite tolike promene u držanju svog sagovornika, takvo ponašanje moglo bi se protimačiti kao emotivno, a osoba koja se tako ponaša mogla bi se okarakterisati kao neko koga je lako zadiviti. Ako je leva noga prekrštena preko desne, osoba koja tako sedi je maštovita (u slučaju da je reč o ženi), a u slučaju da je reč o muškarcu, to je osoba koja ume pomalo agresivno da reaguje na argumente svojih bližnjih. Kada se desna noga osloni horizontalno na levu, to znači da je vaš sagovornik ubeđen u nešto, naročito ako je reč o muškarcu.

Naravno, nisu samo ruke i noge sugestivni delovi tela. Na šake i igru prstiju takođe treba obratiti posebnu pažnju. Uzmite, na primer, situaciju u kojoj dve osobe sede i piju kafu. Već sam način na koji će neka osoba uzeti kašičicu kojom će sipati šećer, kako će promešati tekućinu u šolji ili kako će je prineti usnama može da bude dovoljan pokazatelj odnosa u kojem se te dve osobe za stolom nalaze. Zbog toga nemojte biti lenji, čitajte pokrete svojih sagovornika i saznaćete o njima mnogo više od onoga što su možda i spremni da vam saopšte u datom trenutku. Možda ispred sebe imate običnog amatera, a možda imate i osobu s kojom vredi započeti neki značajan posao.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar