Rešavajte svoje probleme (2)

Postoji samo jedan način da izbegnete poveravanja i žalbe zbog ljubavnih problema: ne pokazujte nikakvo interesovanje. Ne postavljajte pitanja koja ostavljaju prostora za opsežan razgovor, ne odgovarajte na pozive, budite fizički i emocionalno nedostupni i onda bi sve moglo da bude u redu. Naravno, pre toga ipak procenute ozbiljnost problema. Ma koliko voleli da izigravate osobu koja voli da ispoveda druge, znajte da nije zdravo hraniti svoj ego tuđom nevoljom. Poigravanje s popularnom psihologijom je rizično – to podrazumeva mnogo više od prostog davanja nekih uopštenih saveta, pri čemu se ne uzimaju u obzir osobine ličnosti ili okolnosti.

Uloga psihijatra može biti opasna i za vašu psihu. Čak je i kvalifikovanim terapeutima teško da ne budu pogođeni svim onim što čuju, pa možete da zamislite šta preokupacija tuđim problemima čini vašem mentalnom zdravlju. Korak u pravom smeru je da sa svojim prijateljima koji vam remete san razgovarate kratko i sažeto. Pametno iskoristite mogućnost identifikacije poziva i isključite telefon kada ne želite da budete uznemiravani. Posebno budite nedostupni kada je u pitanju jako težak problem. Niste kvalifikovani da pružite pomoć, ili onu vrstu pomoći koja je u tom momentu potrebna. Možete da saslušate prijatelja u tom slučaju, ali uzdržite se čak i od dobronamernih saveta.

Ono što vama zvuči kao dobar savet može biti nešto što njemu (ili njoj) nije ni najmanje potrebno da čuje. Ni u kom slučaju nemojte da izdajete direktive, pošto time automatski preuzimate odgovornost. Umesto toga, budite uz njih dok sami traže rešenje svog problema. Neke stvari su jednostavno prevelik zalogaj. Za neke probleme je potrebna terapija, a ne prijatelj. To ne znači da ste prijatelju okrenuli leđa u nevolji jer ponekad uzdržavanje od davanja saveta može imati lekovito dejstvo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.