U trendu

Sa samo pet filmova postao je prava legenda

Te večeri, 20. jula 1973. godine, Brus Li se požalio na glavobolju pa je, nakon što je oko 19:30h uzeo analgetik, otišao da legne. Velikog borca više niko nije video u svesnom stanju nakon tog trenutka. Umro je iste večeri, u hitnoj pomoći koja ga je vozila u bolnicu, ostavivši iza sebe dvoje dece i suprugu.

Majstor borilačkih veština bio je poznat po svojoj fizičkoj spremi, koju je održavao predanim režimom vežbi i posebnom ishranom. Posle svoje borbe protiv Vong Mana, 1965. godine, Li je promenio svoj dotadašnji pristup pa je redovnom vežbanju dodao još četiri elementa da bi postao bolji borac. Ustanovio je da mnoge borilačke veštine ne posvećuju dovoljno pažnje kondicionim treninzima pa je iste ubacio u svoje treninge. Istovremeno je tvrdio da su mentalna i duhovna priprema neophodne da bi se ostvario uspeh prilikom telesnih priprema u borilačkim veštinama.

– Trening je najzapostavljenija faza atletike. Previše vremena je posvećeno izgradnji jedne veštine, a premalo razvoju osobe koja će veštinu koristiti. Jet Kune Do nije skup sitnih tehnika već vrhunski razvijene građe i duhovnosti – napisao je Lee u knjizi ‘Tao of Jeet Kune Do’.

Teorije o misterioznoj smrti Brusa Lija nastavile su se i godinama nakon njegove smrti. Nije lako prihvatiti vest da je glumac poznat po rigoroznoj disciplini i pri vrhu telesne sposobnosti mogao da umre ‘samo tako’, u snu. Moglo se čuti da su ga ubile kineske Trijade, da je namerno otrovan, a čak se jedno vreme spominjalo da ga je ubio i kanabis nađen u njegovom želucu. Čak je i Čak Noris, bliski Lijev prijatelj imao svoju teoriju u kojoj je za smrt odgovorna kombinacija lekova za opuštanje mišića i antibiotika koje je navodno primio te sudbonosne noći.

View this post on Instagram

Bruce.

A post shared by Bruce Lee (@brucelee) on

A kada je 31. marta 1993. godine nesrećnim slučajem poginuo i njegov sin Brendon, na snimanju filma ‘Vrana’, razne teorije o smrti su opet počele da kolaju. I dan danas najpopularnija je ona o ‘prokletstvu porodice Li’. Naime, stric Brendona Lija, odnosno Brusov brat izjavio je da je njihov otac pokopan u grobu koji je pokraj dečjeg groba. Prema kineskoj mitologiji, takav čin donosi veliku nesreću, koja se shodno verovanju prelila na Brusa i Brendona. Drugi su sugerisali da je kletva bačena na Brusovog oca, nakon što je on uznemirio grupu hongkonških trgovaca. Opet, umesto da se zlo dogodi njemu, Brus i Brendon su patili.

Postoji i ideja da je Li u detinjstvu dobio žensko ime, da bi zbunilo demone koji su obuzeli njegovog pokojnog starijeg brata, Pitera, što je uzrokovalo dalje probleme s demonima. To je relativno česta praksa u Kini, pa je odbačeno kao teorija o uzroku prokletstva. Ono što se zasigurno zna jest da je Brus Li proveo celokupan svoj život verujući da ga proganjaju demoni i mračne sile.

Ipak, sve su te ideje odbačene i trenutno prihvaćena verzija događaja oko Lijeve smrti jeste da je umro od alergijske reakcije zbog kombinacije lekova koje je uzeo te noći, a koji su prouzrokovali oticanje mozga.

Brus Li rodio se 27. novembra 1940. godine, i iako je snimio samo pet filmova, a od njegove tragične smrti prošlo preko 40 godina, njegovi filmovi se i danas prikazuju. Li se i danas smatra jednom od ikona popularne kulture, koja donosi nadahnuće mnogima širom sveta. Na njegovom grobu u Sijetlu redovno stoji sveže cveće, a njegova autobiografija doživela je već 14 izdanja, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar