Samo brzo i jasno

U savremenom poslovnom životu, ali i van kancelarija modernog poslovnog sveta mnogo bolje prolaze muškarci koji barataju rečima kao od šale. Govorljivost vam može biti od koristi i kada zavodite i kada sklapate poslovni dogovor. Važno je da budete zlatousti! Zato obratite pažnju, posebno u poslovnim relacijama, na to kako razgovarate sa svojim sagovornikom.

U momentima kada želite da istaknete nešto značajno, trudite se da za nijansu pojačate svoj ton. Kada ste tokom dijaloga malo glasniji, odajete sliku jake i samouverene osobe. Takođe, vaša priča postaje mnogo jasnija. U suprotnom, sagovorniku izgledate uplašeno i „tunjavo“, a to vam neće pomoći u igri zavođenja. Zbog toga, ako samo za nijansu pojačate volumen svoga glasa, zvučaćete sigurno, kao osoba koja ume da brani svoje stavove.

Vrlo je važno da prilikom zvaničnih razgovora koje vodite preko dana zaboravite na žargon. U tinejdžerskim danima verovatno vam niko neće zameriti na žargonskom izražavanju, štaviše – u tim godinama to ume da zvuči i simpatično. Kasnije, korišćenje takvog rečnika može da vam bude samo minus. Stoga, da ne biste ostavili utisak uličnog mangupa (ma koliko vam se taj imidž dopadao), potrudite se da izbacite sve doskočice i pojmove iz školskih dana. Odavno niste školarac!

Trudite se da ne pravite pauze dok govorite. Dok pričate sa nekom osobom, najbolje je da malo ubrzate pošto suvišne pauze umeju da budu i neprijatne. Posebno izbegavajte umetnute fraze tipa „ovaj“ ili „onaj“; one sigurno neće učiniti da zvučite mudrije. Trudite se da svog sagovornika uvek gledate pravo u oči – tako ćete odavati utisak osobe koja hrabro iznosi svoje mišljenje i u potpunosti stoji iza onoga što saopštava.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.