U trendu

Samostalno lečenje

Opšte je poznata priča da smo mi muškarci spremni na sve i svašta samo da bismo odložili posetu lekaru, osim ukoliko situacija nije sasvim urgentna. U svakom drugom slučaju voljni smo da sami sebi budemo lekar. To je super ako imamo osam godina i slatku komšinicu s repićem na glavi koja je spremna da se igra. Međutim, održavanje te navike kasnije u životu postaje sve opasnije (osim ukoliko ne studirate medicinu). Dakle, ako niste lekar, a tvrdoglavi ste, pokušaji samolečenja mogu vas dovesti u prilično neprijatne situacije. Snalažljivost jeste osobina vredna pohvale, ali ne i kada je reč o eksperimentisanju sa sopstvenim zdravljem.
Ukoliko imate masnicu na oku, nemojte posezati za starim proverenim lekovitim metodama kao što je stavljanje sirove šnicle na modro oko. Meso je puno bakterija i može vam se desiti da izazovete opasnu infekciju oka. Bolje je da se opredelite za hladnu oblogu (na primer, kocke leda zavijene u čist peškir) – ona će ublažiti bol i smanjiti otok nakon dobro usmerenog udarca. Pre ili kasnije moramo se suočiti i s činjenicom da alkohol može da steriliše posekotinu, ali ne pomaže u lečenju prehlade ili gripa. Od njega ćete se samo dobro napiti i nećete osećati znakove bolesti. A od mamurluka će vam sutra ujutru biti samo još lošije. Zato svoju vatrenu vodu zamenite običnom, u vidu čajeva ili sokova.
Uopšte uzev, trudite se da se uzdržite od bilo kakvih idiotskih podviga iz edicije „sam svoj lekar“ jer se medicinski fakultet ne završava bez razloga, a i bolnice postoje da bismo u njima potražili adekvatnu pomoć onda kada nam je ona zaista potrebna. Niste valjda mislili da su bolnice izgrađene samo da bi se u njima zaposlile zgodne medicinske sestre u tesnim uniformama s dugmićima koji su raskopčani preko bujnog poprsja?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.