Seks izvan kontrole

Svaki oblik zavisnosti pre ili kasnije čini da se ne osećamo dobro. Poznati su primeri odvikavanja od alkohola ili legalnih i nelegalnih narkotika, koji se najčešće smatraju osnovnim oblicima bolesti zavisnosti. Međutim, i seks može da se nađe u oblasti koja se smatra neumerenom – i on može da nas izvede iz kontrole koja pomaže da normalno vodimo svoje živote. Nažalost, seksualna zavisnost se vrlo retko shvata ozbiljno, iako je za one koji pate od nje, kao i za njihove partnere, razarajuća.

Foto: Olichel/Pixabay.com

Foto: Olichel/Pixabay.com

Kako se može opisati seksualna zavisnost? Lako. Bilo kakva seksualna aktivnost koja je izvan naše kontrole spada u rizično ponašanje. Zavisnici su oni koji stalno tragaju za seksom i neumorno se iscrpljuju, bez obzira na probleme koje to može uzrokovati u njihovom privatnom i socijalnom životu.

Šta se nalazi na vrhu liste visokorizičnih ponašanja koja upućuju na to da postoji blaži ili teži oblik seksualne zavisnosti?

Na prvom mestu je prekomerno uživanje u pornografiji, kao i česta i nagonska masturbacija.

Zatim slede različite vrste egzibicionizma, voajerizma i visokorizični seksualni odnosi s nepoznatim osobama. U skladu s poplavom virtuelnih noviteta, zavisnost mogu da stvore i telefonski ili internet seksualni odnosi. Uopšte, svaka vrsta upadanja u brojne ljubavne veze odjednom ili anonimna druženja radi seksualnih odnosa pre ili kasnije će učiniti da se nađete u grupi onih koji su zavisni od seksa.

Zavisnici od seksa obično pate kada su sami, stide se svog ponašanja i voleli bi da ga promene, ali… Da je to toliko lako i jednostavno, ne bi se u lekarskoj praksi lečili slučajevi ovog tipa. Dakle, seks jeste nešto što nas čini rasterećenijim, ali ukoliko ne povedemo računa, može da se pretvori u opterećenje koje nam od ljubavnog života pravi pakao.

Pogledajte komentare (1)

Jedan komentar

  • Nataša Gajić

    Zavisnost od ljubavnog života pravi pakao?! Pa, i lijekovi to čine, pa ih koristimo… pod kontrolom. Jer, ne znači da i svaka potreba, i zavisnost, pred nečim ili od nečeg čini bolesnu zavisnost koju je moguće liječiti i izliječiti, a ne vratiti joj se ponekad, makar za trenutak… Od toga se direktno ne umire, ali od nečega mora, pa neka bar bude lijepo pod kontrolom, da ima mjeru, a ne obijest.

Ostavite komentar

Oznake