Šifra nas otkriva

Da li ste se nekad zapitali šta lozinka koju ste odabrali za ulazak na Internet govori o vama? Moguće je da se u tim odabranim slovima ponekad kriju tajne koje se ne bi otkrile ni najboljim prijateljima. Da li lozinka koju smo izabrali predstavlja reč koja odražava samu srž naše ličnosti?

Lozinke su najčešće sastavljene od imena članova porodice (supružnika ili dece), a ponekada se u njima mogu pronaći i imena kućnih ljubimaca. Pošto Internet sve toleriše, ima i onih koji žele da budu duhoviti. Oni se pri izboru lozinke najčešće opredeljuju za imena sportskih asova ili muzičkih vedeta, holivudskih superstarova ili likova iz crtanih filmova. Tako se na mrežu istovremeno loguju milioni Bekama, Homera Simpsona i Madona. Pošto je Internetu pošlo za rukom da strpa svu pornografiju na jedno mesto, što nije uspeo nijedan zakon, logično je da ima i onih koji u svoju lozinku uključuju notu seksualnosti.

U savremenom svetu, koji pati od raznih vrsta paranoidnih strahova, nije retka pojava da pojedini korisnici Interneta za svoje lozinke koriste duge i komplikovane nizove sastavljene od nasumične mešavine velikih i malih slova i brojeva. Mada na taj način odajete utisak nekoga ko izuzetno drži do zaštite svojih podataka, nemojte da vam se dogodi da zbog komplikovane lozinke koju ste osmislili zaboravite o čemu se radi. To što ste odabrali kombinaciju slova i brojeva koja nije jednostavna za dešifrovanje ne znači da vam je informatička pismenost na najvišem mogućem nivou. Umesto da sebi komplikujete život bilo bi dobro da budete manje paranoidni (a i što manje kriptomani) kada odlučite da se ulogujete.

Uostalom, čak i ako šifra otkriva deo naše ličnosti, to ne mora da bude onaj njen deo koji je presudan. Veliki je broj onih koji su odabrali svoju lozinku bez razmišljanja i straha od toga da će neko napasti baš njihov računar.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.