U trendu

Slučajna trudnoća

Da raščistimo jednu stvar: ako žene imaju pravo na pobačaj, onda i muškarci mogu da odluče žele li da postanu očevi. Da ne bude zabune, i muškarci treba da imaju isti izbor, slobode i privilegije kao i žene. U slučajevima isplaćivanja velikih alimentacija čitava stvar postaje dodatno komplikovana – zašto bi se plaćalo izdržavanje za trudnoću koja je nastala kao posledica slučajnog ili usputnog seksa?

Muškarci moraju da imaju ono što žene već imaju, a to je diskreciono pravo na seksualnu intimnost bez straha od nasilnog potomstva. Da bi muškarac i žena bili jednaki partneri, nijedno od njih ne može i ne sme imati pravo na to da kontroliše ono drugo. I muškarac i žena imaju pristup metodama kontracepcije, pa je stoga besmisleno kriviti muškarca ukoliko nešto od kontraceptivnih sredstava nije imao kod sebe. Ako do upotrebe kontracepcije nije došlo, jedino žene imaju rešenje za novonastalu situaciju, a to je prekid neželjene i neplanirane trudnoće.

Ipak, ukoliko ona odluči da zadrži dete, postavlja se pitanje kakvu će odgovornost snositi „otac“. Da li treba da snosi odgovornost za ono što nije želeo da postane? Hoće li uopšte biti dobar roditelj u momentu kada zna da mu je roditeljstvo bilo poslednja stvar na pameti? Da bi se sve te nedoumice izbegle, kontracepcija je pravo rešenje. Zvuči grubo, ali je istinito, pa se danas slobodno može reći da je kontracepcija samo zbog toga i izmišljena.

Naravno, u celoj priči ne treba zanemarivati ni interese deteta. Ukoliko je već došlo na svet, onda se valjda treba zapitati i kakva su njegova prava. U svakom slučaju, dete niko nije pitao da li želi da se rodi, da li želi da mu baš takav otac bude otac i da mu baš takva majka bude majka. Takođe je malo verovatno da bi ga u trenutku kada dođe na ovaj svet mogla ozbiljnije zanimati pitanja alimentacije i daljeg izdržavanja. Kod neopreznih roditelja novac često igra odlučujuću ulogu u budućnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.