Spakujte se na vreme

Krenuli ste na put srećni i nasmejani radujući se odmoru. Onda vas u hotelu sačeka grom iz vedra neba: spakovali ste sve nepotrebne stvari, a ono što vam je zaista potrebno – zaboravili! Da vam se ovako nešto ne bi dogodilo, treba misliti na vreme, mada upravo oni koji misle na vreme i pate od putne groznice pa se pakuju i po dve nedelje ranije obično zaborave važne stvari, a ponesu najnepotrebnije. Šta je onda uputnije? Pakovati stvari po principu „što sam poneo – poneo sam, a što nisam poneo – nisam“, ili danima praviti spiskove stvari koje će se naći u koferu kako se ništa ne bi zaboravilo?

Prva solucija ukazuje na to da se radi o pristupu s izvesnom dozom opuštenosti. Šta je tu je – preživeće se. Najčešće je reč o ljudima koji u poslednjem trenutku i odlučuju da otputuju nekud pa se tako odvija i njihovo pakovanje: pet, najviše 15 minuta, stvarno neophodne stvari za dobar i uspešan odmor, pasoš (u slučaju da se odlazi preko granice) i novac. Sve što ostane kod kuće, a ispostavi se kao neophodno, može se i tamo kupiti.

Nasuprot ovom pristupu pripreme za put stoje oni koji grozničavo preduzimaju svaku operaciju pakovanja. Oni najčešće nose zimsku i letnju garderobu – u slučaju promene vremenskih prilika, vodiče, auto-karte, planere, nekoliko knjiga, čak i svoj jastuk ako je manjih dimenzija.

U principu, procesu odabira stvari koje ćete poneti treba pristupiti racionalno. Popijte kafu, popušite cigaretu – pakovanje vas svejedno čeka. Spakujte onoliko koliko vam treba za pola vašeg godišnjeg odmora – jedna garderoba obično važi za dva dana. Najvažnije je da sa sobom imate lična dokumenta, zdravstvenu knjižicu i, naravno, novac za troškove. Ukoliko uspete da zaboravite četkicu za zube – kupite je na odmoru!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.