Srce ili razum

Koliko ste saosećajni? Da li je pri stvaranju vašeg utiska o ljudima presudno nešto iz domena srca ili je ipak razum taj koji uvek odnosi prevagu? Instinkt, osećanje ili zdrav razum – odluka je na vama.

Emocije treba da vam budu važne – pod pretpostavkom da znate kako treba upotrebiti razum, to jest, kada treba zauzdati emocije. Jasno vam je da je bolje stajati čvrsto na zemlji nego prepuštati se iluzijama. S druge strane, u redu je i ako volite da se povremeno prepustite mašti, da radite nešto što nije korisno, ali je i te kako prijatno.

Treba biti druželjubiv i prijatan, ali ne previše. Vreme koje provodite s prijateljima ne treba da bude prioritet. Ponekad i najbolji prijatelji umeju da gnjave. Međutim, i to je neka cena koja se plaća za sve one trenutke sreće. Dokle god se trudite da razumete druge i njihov pogled na život – nemate problema. Negujući umeće komuniciranja, ne samo poslovnog nego i privatnog, stalno radite na sebi, što je veoma dobro.

Loše je kada imate previše poverenja. Čak i ako obožavate da se poveravate, s vremena na vreme treba stati. Isto tako, moguće je i da vas vaš instinkt nikada nije prevario i da mu stoga verujete do te mere da već posle prvog susreta imate predstavu o tome da li ćete s nekom osobom imati dalji kontakt ili ćete jednostavno ostati na distanci. Ipak, zbog toga možete prevideti nečije prednosti i mane. Takvo ponašanje dovodi vas do toga da ponekad previše patite zbog tuđih slabosti i rasipate energiju, umesto da se više posvetite sebi i svojim problemima.

Verovatno je da ste ipak svesni toga da svet nije sastavljen isključivo od blagonaklonih i prijateljski nastrojenih ljudi. Kada budete naučili da jasno vidite razliku, poštedećete sebe bespotrebnih patnji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.