Šta vam je slabost?

Da biste saznali koja vam je slabost, morate upoznati sebe u emotivnom odnosu prema drugima, ali i u odnosu prema poslu kojim se bavite. Da li vam se često dešava da zbog preterane emotivnosti izgubite kontrolu i nepromišljeno reagujete? Valjalo bi da obuzdavate svoje slabosti kako biste mogli da ih pretvorite u adute za neki nov uspeh. Svako od nas ima neku slabu tačku, samo je treba pronaći i videti šta se s njom da uraditi kako bi se što bolje sakrila ili se s vremenom pretvorila u vaše najjače oružje.

Ako se ne slažete s kolegama na poslu, ako nemate minimum zajedničkih interesovanja s ljudima koji vas okružuju, to ne znači da vam se u životu dešava katastrofa. Važno je samo da uspostavite kontrolu nad sobom: naučite da relativizujete stvari i da ne pridajete važnost sitnicama, ili bar ne u tolikoj meri. Mislite pozitivno i iskoristite slobodno vreme za opuštanje i za aktivnosti koje vam neće stvarati stres.

To što ste perfekcionista ne znači da treba da doživljavate nervni slom svaki put kada stvari krenu suprotno od onoga kako ste predvideli. Ne bi trebalo da vas užasava loše odrađen posao niti da trošite nekoliko časova ispravljajući tuđe greške. To može da bude samo kontraproduktivno: kolege vas neće voleti, jer će vas smatrati previše zahtevnim. Opet, to ne znači da treba da im se dodvoravate na bilo koji način ako oni uspostavljaju previše ležeran odnos prema poslu.

Pokažite malo popustljivosti, ali ne dozvolite da to drugi zloupotrebe. Najgore je ako ne umete da kažete „ne“! Pogrešno je ako stalno želite da ugodite svima i ako pri tom uporno zanemarujete sebe i svoje interese. Mislite malo i na sebe, povremeno budite egoistični, ne oklevajte da zatražite pomoć od drugih. Ko kaže da sve morate da obavite sami? Umesto što stalno ugađate drugima, potrudite se da povremeno ispunite i sebi neku želju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.