Šta vas muči

Svaki period u životu donosi određenu vrstu problema koji vas mogu činiti nespokojnim. Cigarete mogu da vam ometaju erekciju, neplodnost može da vas sačeka iza svakog ćoška; tu su i gubljenje seksualne energije i polne bolesti, kao i manje važni problemi koji ne zadaju manje muke, poput dimenzija penisa ili gubitka kose. Sve vodi ka sigurnom stresu.

Pored toga što je glavni uzrok erektivnih poremećaja, pušenje štetno utiče i na čitav sistem, pa tako i na krvne sudove koji podižu pritisak u penisu. Zbog toga je dobro da često odlazite na kontrolu; nedovoljna briga o sopstvenom zdravlju može da vas košta mnogo više nego što možete i da pretpostavite. Bavljenje sportom i kretanje pozitivno utiču na očuvanje seksualne sposobnosti, tako da svaki napor koji uložite u bavljenje sportom može da vam bude od koristi.

Seks nije jedinica mere za vlastitu vrednost. Doživljavati seks kao „sportsku aktivnost“ znači opterećivati sebe nepotrebnim brigama i povećavati rizik od neuspeha. U tom smislu, prezervativ ne služi samo da se zaštitite od virusa side nego i od brojnih bolesti koje se prenose sa jednog partnera na drugog. Kad je reč o dimenzijama penisa, one ne utiču na kvalitet odnosa, a preranom ejakulacijom smatra se samo onaj odnos koji se završi za manje od tri minuta.

Način života takođe utiče na kvalitet vašeg seksualnog života. Da bi seksualni život bio dobar, treba smanjiti konsumiranje alkohola i paziti na ishranu pošto gojaznost može da izazove i pad testosterona. Ne treba zanemariti ni važnost fizičke aktivnosti: barem tri puta nedeljno treba praktikovati sport. Naravno, što manje stresa – ako je moguće, jer stres takođe može da izazove erektivne poremećaje i da bude vodeći neprijatelj vašeg seksualnog života.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.