U trendu

Stižu kontracepcijske pilule za muškarce?

Antibaby pilula, napravljena je 60-ih godina prošlog veka, namenjena je ženama. Za muškarce su kondomi i vazektomija jedine opcije za kontracepciju, odnosno sprečavanje neželjene trudnoće.

To se sada polako menja: američki naučnici su po prvi put uspeli da razviju efikasnu antibebi pilulu za muškarce.

Kontracepcijske pilule za žene sadrže kombinaciju hormona estrogena i progesterona, čime se sprečava ovulacija i samim tim trudnoća. Metoda je efektivna, ali ima nuspojave, prenose mediji.

Tokom rada na kontracepcijskoj piluli za muškarce naučnici su se takođe najpre fokusirati na hormonalni metodu, pokušavajući da  zaustave proizvodnju testosterona. Međutim, ovaj proces je imao znatne neželjene učinke i uzrokovao depresiju, debljanje i povećani rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Zato se veruje da pilule koje ne deluju hormonski mogu biti učinkovitije i sigurnije.

Za takozvanu spermatogenezu, odnosno proces stvaranja spermatozoida, je najprije odgovoran vitamin A. Inovativna metoda kontracepcije bi utecala na bjelančevine koje su zadužene za stvaranje muških spolnih ćelija.

Ispitivanje na miševima je pokazalo da je nakon četiri sedmice oralne konzumacije novog sastojka YCT529 smanjen broj spermatozoida, što je bilo čak 99 posto efikasno u sprečavanju trudnoće.

Proces nije trajan, pa se četiri do šest sedmica nakon prestanka uzimanja pilule plodnost vraća. Nisu zabeležene nikakve nuspojave, izjavio je jedan od učesnika studije Abdullah Al Noman sa Univerziteta Minesota.

Sada naučnici žele predstaviti ta nova otkrića Američkom hemijskom društvu, kako bi već krajem ove godine započeli testiranje na muškarcima.

Profesorka Gunda Georg, koja je učestvovala u tom projektu, smatra da bi antibebi pilula za muškarce mogla doći na tržište u narednih pet godina. „Nema garancije da će sve biti uspešno, ali iznenadilo bi me kada pilula ne bi delovala i kod ljudi – rekla je Georg.

Hoće li nova pilula biti sigurna i efikasna pokazaće tek klinička ispitivanja na ljudima. Belančevina na koju pilula deluje nije zadužena samo za razvoj spermatozoida, već i uopšte ćelija u organizmu.

Profesorka Georg, takođe smatra da sigurnost registovana kod životinja nije dokaz za sigurnost kod ljudi. Ona je istakla da se zato vrše dalja ispitivanja i na drugim aktivnim sastojcima.

Cilj je pronalaženje metode za razvoj efikasne i sigurne kontracepcijske pilule za muškarce.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar