Svađajte se sa njom, ali pametno

Ima dosta parova koji ponosno izjavljuju kako se „baš nikad ne svađaju“. Međutim, ukoliko se povremeno sporečkate sa svojom devojkom, to ne znači da radite nešto čudno i neuobičajeno – naprotiv, rasprave su normalan i prirodan deo veze. Naravno da nisu prijatne. Ako malo razmislite, doći ćete do zaključka da je alternativa svađama potiskivanje sopstvenih osećanja i potreba, što, naravno, nije dobro. Ukoliko se izvede na pravi način, rasprava može biti produktivna, čak i korisna za vezu.

Kad dođe do svađe, koncentrišite se na problem o kome se raspravlja. Nemojte potezati neka pitanja iz prošlosti niti se ponašati kao dete. Takođe, nemojte po svaku cenu nastojati da izađete kao „pobednik“. To osećanje „pobede“ je samo kratkoročno dobro za vaš ego, ali to ne znači i da ste u pravu. Ukoliko je primoravate da prizna da nije u pravu, da vam se izvini, ako je dovodite na ivicu suza, kome i čemu to zapravo koristi? Nemojte je osuđivati i upirati prstom u nju. Zapamtite, u pitanju je ipak devojka koju volite. Ona nije vaš neprijatelj. Pokažite svoju ljubav čak i kada je situacija vrlo neprijatna.

Prilikom rasprave snizite jačinu glasa. Ponašajte se kao džentlmen i svojim postupcima pokažite da poštujete nju baš kao i sebe. Psiholozi predlažu da u tom trenutku zamislite kako vas snima televizijska kamera. Da gledate sami sebe na ekranu, da li biste se osećali nelagodno, da li biste se stideli svojih postupaka i izjava? Razmislite o tome sledeći put kada vas obuzmu emocije i kada iz vas ispliva pravi mali đavo koji negira sve vaše dobre strane i koji ne da onom vašem dobrom „ja“ da ispliva na površinu. Poenta je: što ste agresivniji, glasniji i više neprijateljski raspoloženi, to ono što pričate ima manje smisla drugoj osobi. Ako se ponašate civilizovano, ona će biti otvorenija za vašu verziju priče i biće spremna da zaista čuje šta imate da kažete. Zato se najpre smirite i udahnite duboko. Kontrolišite svoje ponašanje.

Ako se desi da u toku svađe dođete do nivoa kada vam se čini da ćete eksplodirati, jednostavno napustite prostoriju. Izađite i ohladite se. Verujte nam, tako je pametnije. U suprotnom se može desiti da na kraju svađe kažete jedno drugom stvari zbog kojih ćete kasnije zažaliti. Jednom kada relativno bezazlena rasprava pređe u ozbiljnu svađu koju čine teške izjave ili čak fizička konfrontacija, nikada se ne možete vratiti i izbrisati štetu. Tada se narušava ona fina granica koja se ne može popraviti. Verovatno ćete pasti u iskušenje da narušite tu granicu, ali budite svesni posledica svojih postupaka i znajte da je cena previsoka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.