Sve je lepše uz slatkiše

Nisu samo poslovne i porodične obaveze izazivači neraspoloženja. Umor, glavobolja i nesanica i te kako su povezani sa vašim načinom ishrane i rasporedom obroka. Naime, određenim namirnicama uzetim u pravom trenutku možemo zaštititi i umanjiti simptome potištenosti i teskobe. Da biste neke greške ispravili, a dobre navike zadržali, analizirajte prehrambene navike tokom jednog dana. Zabeležite koliko ste kafa popili, obroka preskočili, koje namirnice preferirate, koliko ste pića popili nakon kasne večere i napravite pravilan raspored njihovog konsumiranja.
Iako deluje kao stimulans, podstiče koncentraciju i održava budnost, kafa konsumirana više od tri puta dnevno imaće suprotan učinak. Naime, višak kofeina može stvoriti osećaj razdražljivosti, potištenosti i izazvati napad panike. Zato je kafa dozvoljena ujutru, oko podneva i eventualno jedna šoljica oko četiri sata posle podne. Što se alkohola tiče, podsticajno deluje samo u malim količinama i neposredno nakon što smo ga popili. U većoj količini uzrokuje pad raspoloženja, remeti rad moždanih ćelija i znatno umanjuje koncentraciju. Najbolje je popiti čašicu-dve omiljenog pića nakon ručka, jer on u večernjim satima remeti san. Preskakanje obroka takođe utiče na promenu raspoloženja.
Koje su pozitivne namirnice koje treba koristiti? Mleko, jaja i meso poboljšavaju raspoloženje. Zatim, osobe koje svakog dana imaju neodoljivu želju za nekim slatkišem treba da je utole jer i slatko uklanja razdražljivost. Samo jedan komadić čokolade dovoljan je da telo dobije novu energiju. Na raspoloženje pozitivno deluju beli luk i ljuta papričica, a ne treba zaboraviti ni soju, koja je izuzetno efikasna u lečenju depresije. Dakle, držite svoju težinu pod kontrolom, pijte što više vode, koristite malo soli, ograničite konsumiranje alkohola i vaše neraspoloženje će nestati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.