U trendu

Tajne supermišića

Intenzivne vežbe i pravilna ishrana su elementi mukotrpnog procesa uvećanja mišićne mase. Sav taj trud se isplati ako želite da imate zdravo telo, koje je pri tom i pravilno razvijeno.

Da biste izgradili svoju mišićnu masu, potrebno je da u organizam unesete što više proteina. Oni organizmu obezbeđuju aminokiseline, koje telo koristi za obnovu i izgradnju mišića posle intenzivnog treninga. Dok trenirate, bilo bi poželjno da dnevno u svoj organizam unesete dva-tri grama proteina po kilogramu telesne težine. Osnovne izvore proteina možete pronaći u goveđem mesu, jajima i mleku. Proteinima je bogata i vegetarijanska hrana na bazi soje – veoma je zdrava, a uz to je i niskokalorična.

Takođe, važno je da unošenje hrane raspodelite pravilno u toku dana kako se ne biste opteretili. Drugi bitan sastojak su ugljeni hidrati – oni su vaš izvor energije. Ljudsko telo ih koristi jer stimulišu lučenje insulina, koji podstiče obnovu aminokiselina. Ako ne budete unosili dovoljno ugljenih hidrata, teško ćete održati liniju koju ste s mukom stekli vrednim vežbanjem. Njih najviše ima u krompiru, testu, pirinču, povrću i hlebu.

Ukoliko je osnovni cilj vaših vežbi da smanjite naslage sala i povećate mišićnu masu, vodite računa o tome da u svoj organizam unesete više kalorija nego obično. Vaš obrok treba da sadrži malo masti i srazmernu količinu ugljenih hidrata i proteina.

Naravno, nipošto ne treba zaboraviti na odmor. Vaša mišićna masa neće se uvećati ukoliko organizmu ne dozvolite da se dobro odmori i naspava između dva treninga. Ne zaboravite: bez dovoljne količine sna ne možete postići optimalan nivo testosterona i hormona rasta u krvi. Poslednja, ali nikako nevažna, stvar tiče se unošenja vode. Voda je 70 procenata vaših mišića!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.