U trendu

Takmičarski duh

Prvo što bi savremeni poslovni muškarac danas morao da poseduje nije ni lepota govora ni stil oblačenja već ono što se najbolje da opisati kao takmičarski duh. A takmičarski duh koji ćete ispoljiti na poslu može se iskazati i u svim ostalim sferama života. Bilo da igrate fudbal s drugarima, bilo da pratite utakmicu u kojoj igra vaš omiljeni fudbalski klub, važno je da se na kraju osećate kao pobednik. Ili umete da dobro podnesete poraz i da priznate da je neko bolji od vas?
Naravno da je važno učestvovati, biti u kondiciji i dobro se zabaviti. Ali pobeda? To je već ukus koji treba zavredeti i u kom treba najviše uživati. Cilj jeste da na kraju budete pobednik. Pri tom je sasvim nevažno da li je u pitanju partija karata, fudbala (ili nekog drugog sporta) ili bilijara. Svaki poraz koji doživimo je jedna mala tragedija koja sama za sebe ne mora da nas uništi, ali će nas svakako pokolebati.
Da se ne biste zaustavili u napredovanju, potrebno je da visoko podignete glavu i nastavite. A da do poraza ne bi ni došlo, ako je to ikako moguće, treba da učinite sve što možete, makar morali i da varate. Ili ovo poslednje nije u redu činiti? Možda u životu ne treba uvek sve posmatrati kroz maksimu „cilj opravdava sredstvo“. Samo treba uzeti u obzir i to da nas okolnosti u kojima živimo i radimo (ili igramo karte) sve češće uveravaju da makijavelistički princip razmišljanja i nije tako pogrešan.
S druge strane, hajte da ipak damo šansu umerenosti. Volite da pobedite, ali ne po svaku cenu. Posle neuspeha ćete sigurno biti neraspoloženi nekoliko dana, ali to ne znači da nećete povratiti optimizam. Porazi na poslu su ipak nešto što najviše boli, jer je savremenom muškarcu karijera najbitnija. Ukoliko pak odlučite da životu pristupite sa što više opuštenosti, onda vam do pobede i neće biti previše stalo. Možda nećete biti pobednik, ali ćete biti omiljeni u društvu zbog toga što umete drugarski da podnesete poraz.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.