U trendu

Tehnički pod stresom

Kada ste danas tačno počeli da radite? Da li je to bilo kada ste ušli u kancelariju ili kada vas je ranom zorom probudio sat na mobilnom telefonu da bi vas podsetio na mejl koji niste poslali sinoć? Jeste li završili posao juče kada ste došli kući i osvežili se pićem ili tek kada vam je u kućnoj kancelariji, faksom, u ponoć, stigao hitan odgovor čiji je rok bio pre sedam sati? Svaki profesionalac ima svoje viđenje posla – kad i gde radi – sve je vrlo individualno. Međutim… Mobilni povezani s internetom, laptop računari i planeri koje možete da nosite svuda – sve to znači da je svako dostupan čim pritisnete dugme pa tako svi koji su zainteresovani u tom trenutku mogu da vas nađu.
Da li danas uopšte postoji jasna granica između poslovnog i privatnog vremena, ili je posao jednostavno već pobedio? Sada nigde više i nismo sigurni. Svako ko ima telefon ili kompjuter može da nas pronađe kod kuće, u kolima, dok pijemo ili jedemo ili izvodimo neku seksualnu akrobaciju pa ne možemo da dohvatimo telefon sve i da to želimo. Pošto živimo u vremenu trenutnog prenošenja poruka, to podrazumeva i trenutne odgovore. Svi smo shvatili da niko uopšte ne želi da čeka odgovor na poziv ili mejl – mora da se odgovori u roku od nekoliko minuta ili čak i kraće. Na sve te elektronske talase treba da se priključe i televizija i internet, koji se ipak ubrajaju u zadovoljstva.
Današnji prosečan muškarac koji je zavistan od žice ima digitalnu kameru, satelitsku antenu, DVD plejer, a nije isključeno ni to da je vlasnik frižidera sa internetom. Sve to unosi veliko opterećenje, zasićenost informacijama koje nas opsedaju s različitih strana po nekoliko sati dnevno. Tehnički gledano, možemo li mi u takvoj postavci stvari uopšte da izbegnemo stres?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.