Tinejdžer je ličnost

Toliko slušate o deci svojih prijatelja, o „mladim buntovnicima bez razloga“, i pitate se zbog čega je vaš tinejdžer toliko miran? Čak vas pomalo i zabrinjava činjenica da, za razliku od drugih, vi imate prilično dobar odnos s njim. Traganje adolescenta za sopstvenim identitetom ne mora uvek da bude burno i puno konflikata. Ako dete odrasta u sredini punoj međusobnog poverenja, generacijski jaz se lakše premošćuje. Pomozite svom detetu da uspešno prebrodi najuzbudljiviji period u životu. Pokažite mu da imate poverenja u njega, jer je tinejdžer već ličnost.

Taj period života pun je neverovatnih promena, ali ne mora da bude obeležen burnim porodičnim svađama. Pogrešno je uverenje da su svi adolescenti buntovni, gnevni, nezadovoljni, nepromišljeni, drski, nemarni, brzopleti, pa i agresivni. Njima se žuri da što pre odrastu i osamostale se, da žive svoj život. Želja da otkriju svet oko sebe kod tinejdžera je daleko jača od straha od neizvesne budućnosti. Oni retko razmišljaju o tome šta donosi sutra i često mogu da postupe brzopleto, ne obraćajući pažnju na neka važna roditeljska upozorenja ili zaboravljajući na njih.

Kako dete odrasta, i roditelj mora da izmeni svoje ponašanje prema njemu. Adolescent želi da ga roditelj pažljivije sluša i pokaže mu da ga shvata ozbiljno. U suprotnom, iz njega izbija gnev koji zbunjuje roditelje.

Adolescent je radoznao, on o svemu razmišlja i izgrađuje sopstveni stav. Uostalom, to se od mladih i očekuje, ali je pogrešno istovremeno očekivati od njih da uvek budu poslušni i pokorni. Roditelji s njima treba da razgovaraju o svemu (pa i o veoma ozbiljnim temama), kao i da razmenjuju mišljenja i prihvataju njihove ideje. Iskoristite ogromnu životnu energiju i entuzijazam svog tinejdžera i pokažite mu da ima vaše poverenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.