Učinite prvi korak (1)

Posvađali ste se s devojkom, ljuti ste, patite u tišini i s punim pravom očekujete da ona bude ta koja će prva da pozove i uputi izvinjenje. Možda ste u afektu izgovorili mnogo teških reči, ali posle nekog vremena „spustite loptu“, zaboravite šta je bilo i prepustite se osećanju koje vam govori da želite pomirenje. U tom trenutku veoma je važno znati oprostiti – to je velika vrlina koja zahteva procenu pravog trenutka u kojem možete napraviti prvi korak ka izmirenju. Kako naći pravo vreme i prave reči izvinjenja ako ste pogrešili?

Pre svega, morate imati na umu da ne postoji „poraženi“. Mislite li istovremeno da ste izgubili ako tražite oproštaj? Odbacite taj osećaj i učinite prvi korak, videćete da ste u prednosti. Umesto da se iscrpljujete svađom pružili ste ruku pomirenja – priznali ste greške, što vas oslobađa negativnih emocija koje su vas gušile, pokazali ste da ste hrabri i jasno dali do znanja kako očekujete od voljene osobe da i ona prizna svoje greške. Moguće je da i ona bude iznenađena vašim gestom i da je to obori s nogu – devojke nisu baš navikle na mušku iskrenost.

Za svako izvinjenje postoji pravi trenutak. Sačekajte da prođe prva i najgora faza besa i mržnje (i sami ćete osetiti taj trenutak kada poželite da je vidite i zagrlite i učini vam se da i ona želi isto). Nekada će biti potreban samo jedan sat da ljutnja prođe, drugi put – dan, a ponekad čak i nedelju dana.

Imajte na umu: ako poželite da se pomirite pre vremena, to može prouzrokovati novu svađu, a to će u vama izazvati još jedan poraz preko kojeg nećete moći da pređete tako lako. Isto tako, ako budete suviše čekali, to može dovesti do mrkih pogleda i ignorisanja, pa će vas to još više udaljiti. Može se javiti i potreba za osvetom, što će sigurno pogoršati i ugroziti već uzdrmanu vezu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.